Dovolj jim je. Želijo se rešiti turistov!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V eni od najbolj poznanih evropskih turističnih destinacij želijo drastično zmanjšati obisk turistov.
Oglej si celoten članek

Barcelona je eno turistično najbolj obleganih mest v Evropi in na sveto. Forbes poroča, da je županja tega glavnega katalonskega mesta, Ada Colau, poznana kot aktivistka za prvice meščanov, napovedala, da bo omejila število križark, ki bodo lahko priplule v njihovo luko in omejila širjenje lokalnega letališča. 

Colau namreč že leta opozarja, da masovni turizem uničuje lokalno skupnost in identiteto mesta ter se bori za vzpostavljanje ravnotežja med dobrim finančnim prilivom od turizma ter dobrobitjo lokalne skupnosti. 

"Žrtev lastnega uspeha"

Stanovanja Omejitev Airbnb v Ljubljani po vzoru Barcelone?!

Forbes piše, da je Barcelona glavno mesto Mediterana in žrtev lastnega uspeha. Po analizi Guardiana iz leta 2016 se je število nočitev v Barceloni iz 1,7 milijona ljudi leta 1990 povzpelo na več kot osem milijonov v letu 2016, pri čemer je treba upoštevati, da Barcelona ni zelo veliko mesto - znatno je manjša od Londona, Pariza ali New Yorka. 

Foto: Profimedia Barcelona

Stanovanjski problem za lokalno prebivalstvo

Zaradi tako drastičnega povečanja turistov in turističnih kapacitet, se lokalni prebivalci soočajo z stanovanjskim problemom, saj so cene nepremičnin močno narasle. Oddaja stanovanj za kratkoročni najem preko Airbnb-ja in podobnih platform je drastično zmanjšala število nepremičnin, dostopnih za dolgoročni najem. 

"Barcelona lahko izgubi svojo dušo"

Nastanitve Županja Pariza zagrozila Airbnb: "Dovolj je!"

"Vsako mesto, ki samo sebe žrtvuje na oltarju masovnega turizma, dopusti, da njegovi prebivalci ne bodo več mogli pokrivati stroškov bivanja - za stanovanje, hrano in osnovne življenjske potrebščine," je opozorila Colauova, ki je bila izbrana za županjo po kampanji, v kateri se je osredotočala na opisane probleme. "Obstaja nevarnost, da Barcelona izgubi svojo dušo. Moramo najti ravnotežje med najboljšo obliko globalizcije in ohranjanjem mestnega značaja, identitete in življenja."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • vec
    20:36 14. Julij 2019.

    Blablabla, ko 6 mesecev ne bo nobenega turista bodo pa jokcali.

  • 12:41 14. Julij 2019.

    nimaš kaj, folka po svetu je toliko, da ti z lahkoto vse poteptajo in uničijo ... vsak prosto ima svoje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.