Svet
3097 ogledov

Županja Pariza zagrozila Airbnb: "Dovolj je!"

Airbnb
Spletni platformi grozi kazen v višini do 12,5 milijona evrov.

Županja Pariza Anne Hidalgo se je odločila, da bo ukrepala proti spletnim ponudnikom stanovanj za kratkotrajni najem, med katerimi je najbolj znan Airbnb. Hidalgo je danes sporočila, da Airbnb grozi kazen v višini 12,5 milijona evrov zaradi nezakonite ponudbe stanovanj v francoski prestolnici.

"Nezakonite turistične nastanitve, ki dvigujejo cene najemnin in povzročajo težave prebivalcem: Dovolj! Odločila sem se, da te spletne strani pokličem na odgovornost," je prek Twitterja sporočila županja. Ob tem je dodala, da spletni platformi Airbnb grozi kazen v višini do 12,5 milijona evrov.

Največ 120 noči na leto

Zasebniki, ki želijo v Parizu občasno oddati sobo ali stanovanje prek spletnih platform, kot je Airbnb, morajo od mestnih oblasti pridobiti registrsko številko, stanovanje pa lahko oddajajo največ 120 noči na leto.

evro, evri, štetje, denar Slovenija Kaj je z davki, če stanovanje prek Airbnb oddajaš v tujini Podkupnina: Kuverta z denarjem. Oddajanje Slovenija Zaslužkarje prek Airbnb in Bookinga so najbrž razkrile banke

Hidalgova očita Airbnb, da na svoji spletni strani ponuja tisoč neprijavljenih stanovanj. Za vsako neprijavljeno stanovanje pa ponudniku grozi kazen v višini 12.500 evrov.

Airbnb, prenočevanje, prenočišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Airbnb vse očitke zavrača in zatrjuje, da je najemodajalce obsežno seznanil z obstoječimi predpisi. V podjetju so prepričani, da so pravila, ki so jih sprejeli v Parizu in ki zadevajo vsakega petega Parižana, neučinkovita in nesorazmerna ter v nasprotju z evropskimi predpisi.

Stanovanja oddajajo, ne da bi jih prijavili

Hidalgova je za časnik Le Journal Du Dimanche tudi dejala, da nima nič proti Parižanom, ki svoja stanovanja oddajo za nekaj dni v letu, da bi s tem zaslužili nekaj denarja. Težava so po njenem prepričanju lastniki, ki stanovanja turistom oddajajo vse leto, ne da bi jih prijavili. Platforme, kot je Airbnb, je pri tem označila za "sokrivce", zato zanje zahteva "rekordno kazen".

Denar Davkarija Slovenija Airbnb in Booking. Furs odločen, da pobere davke Stanovanje v stolpnici, RIBA arhitekti Oddajanje Slovenija Oddajanje prek Airbnb ali Bookinga: kaj če je več lastnikov stanovanja

V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj, namenjenih kratkotrajni oddaji, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.