Slovenija
10642 ogledov

Oddajanje prek Airbnb ali Bookinga: kaj če je več lastnikov stanovanja

Stanovanje v stolpnici, RIBA arhitekti Žurnal24 main
Čeprav oddaja le eden, pa potem deli prihodke, bi se morali vsi lastniki stanovanja registrirati kot sobodajalci in prijaviti dohodke finančni upravi.

"Stanovanje, ki ga oddajam prek Airbnb in spletne strani Booking, je v lasti še dveh lastnikov. Za oddajanje skrbim jaz, ki pa izkupiček potem delim z drugima dvema lastnikoma, nimamo pa sklenjene nobene pogodbe," nam je svoj primer razložil bralec, ki se sprašuje, kako morajo urediti stvari z registracijo in prijavo.

Denar Davkarija Slovenija Airbnb in Booking. Furs odločen, da pobere davke

Spomnimo, pred kratkim je finančna uprava sporočila, da je pridobila podatke o ljudeh, ki svoja stanovanja oddajajo in zagrozila, da jih bo, če dohodka ne bodo prijavili, kaznovala.

"Ob predpostavki, da med solastniki nepremičnine A, B in C ni sklenjena nobena (medsebojna) pogodba (na primer. najemna); da nepremičnino oglašuje samo A in tudi samo A prejema (ima) prilive od Airbnb, pri čemer prejeti znesek razdeli na 3 dele (en del prenakaže B, drug del na C, en del pa zadrži zase), pomeni, da praviloma vsi trije (A, B in C) opravljajo dejavnost oddajanja nepremičnine v turistični najem in vsi trije prejemajo dohodke iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem. To pomeni, da se morajo za opravljanje te dejavnosti registrirati vsi trije," so pojasnili na finančni upravi.

evro, evri, štetje, denar Slovenija Kaj je z davki, če stanovanje prek Airbnb oddajaš v tujini

"Ob tem dodajamo, da morajo osebe, ki oddajajo nepremičnine v najem, upoštevati tudi drugo (ne samo davčno) zakonodajo, relevantno za primer oddajanja nepremičnin v najem," so še opozorili na finančni upravi, kjer so pred dnevi ponovno opomnili, da imajo zavezanci, ki so v preteklih letih oddajali nepremičnine v turistični najem (tudi preko spletnih portalov Booking, Airbnb itd.), še do konca januarja čas, da se registrirajo "za nazaj".

Teden dni pred iztekom roka se je za namen oddajanja nepremičnin v turistični najem za "nazaj" po navedbah finančnikov registriralo le 43 zavezancev. V zadnjem mesecu in pol pa se je v ta namen "za naprej" registriralo 167 zavezancev, od tega 25 kot pravne osebe in 142 kot fizične osebe z dejavnostjo.

Podrobnejši statistični podatki, vključno s podatki o samoprijavljenih dohodkih, bodo znani v začetku meseca februarja.

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Oddajanje Slovenija Zaslužkarje prek Airbnb in Bookinga so najbrž razkrile banke
Komentarjev 6
  • Snežinko 13:43 28.januar 2018.

    Ne vem, zakaj bi bilo to "noro"... če je nekdo solastnik stanovanja in dobi delež od dobička oddajanja je čisto normalno, da mora od tega deleža plačati davek. To ni unikat slovenije, povsod je tako.

  • dd 11:25 28.januar 2018.

    To je absurd, kakšne nemogoče zakone in pravila so si izmislili. Za oddajo svojih sob se mora plačevati ogromno prispevkov, taks, davkov, stroškov in položnic, da na koncu, lastniku ne ostane popolnoma nič. Najbolje, da Slovenijo kar zapremo pred turisti.

  • brencl 16:20 27.januar 2018.

    Resničlen absurd. To najverjetneje prikrito vodi v dvojno obdavčitev - najprej plača davek na celoten prejeti znesek, nato pa še ostali davek na po delitvi prejeti znesek, da ne omenjam nepotrebne birokracije in dodatnih obveznosti!