Dramatična opozorila glede "ledenika sodnega dne"

Foto: Epa
Foto: Epa
Znanstveniki opozarjajo na dramatične spremembe na enem največjih ledenikov na Antarktiki.
Oglej si celoten članek

Spremembe na ledeniku Thwaites na Antarktiki bi, tako napovedujejo strokovnjaki, lahko prinesle resne posledice že v prihodnjih petih do desetih letih, poroča BBC. 

Plavajoči del ledenika, ki je bil doslej relativno stabilen, bi se lahko "razbil kot vetrobransko steklo avtomobila", se glasijo opozorila. Ameriški in britanski raziskovalci opravljajo veliko raziskavo na ledeniku Thaiwates zaradi vse hitrejšega taljenja. Ledenik že zdaj qodvrže 50 milijard ton ledu v ocean vsako leto. 

Takšno taljenje ima za zdaj omejen vpliv na globalno gladino morij, obstaja pa dovolj ledu, ki bi se utgnil staliti in dvigniti gladino oceanov za celo 65 centimetrov, opzarjajo znanstveniki. 

Takšen "senarij sodnega dne" se najverjetnej ne bo zgodil še mnogo stoletij, vendar raziskovalni tim opozarja, da ledenik zelo hitro reagira na globalno segrevanje. 

"Prišlo bo do dramatičnih sprememb na sprednji strani ledenika, najverjetneje prej kot v desetletju. Da gremo v tej smeri nakazuje več objavljenih kot neobjavljenih študij," je za BBC News opozoril Ted Scambos, ameriški glavni koordinator raziskav ledenika. 

Thwaites je ogromen, zavzema približno velikost Velike Britanije. Njegovo taljenje se je v zadnjih tridesetih letih podvojilo. Znanstveniki menijo, da gre za rezultat vdora tople oceanske vode in taljenja Thwaitesove plavajoče prednje stene. 

Ta se bo po ocenah znanstvenikov v prihodnjih nekaj letih razmaknila od grebena, kar jo bo destabiliziralo. "Šlo za prizor, do neke mere podoben na vetrobranskem steklu, kjer imate lahko nekaj pok, nato pa se v nekem trenutku cela stvar začne lomiti v vseh smereh," je nevarnost pojasnila dr. Erin Pettit iz univerze Oregon, ki je del raziskovalnega tima na ledeniku. 

katastrofalno Presegli smo vse rekorde, slabe napovedi tudi za naprej Vreme To se ni zgodilo že tisočletje, vplivi bodo tudi pri nas

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:23 15. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 21:59 14. December 2021.

    vsak z osnovnošolskim znanjem fizike ve, da plavajoči led ne vpliva na nivo gladine vode, ko se ta raztali. Led …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.