Svet
11172 ogledov

Dramatična opozorila glede "ledenika sodnega dne"

Ledenik Epa
Znanstveniki opozarjajo na dramatične spremembe na enem največjih ledenikov na Antarktiki.

Spremembe na ledeniku Thwaites na Antarktiki bi, tako napovedujejo strokovnjaki, lahko prinesle resne posledice že v prihodnjih petih do desetih letih, poroča BBC. 

Plavajoči del ledenika, ki je bil doslej relativno stabilen, bi se lahko "razbil kot vetrobransko steklo avtomobila", se glasijo opozorila. Ameriški in britanski raziskovalci opravljajo veliko raziskavo na ledeniku Thaiwates zaradi vse hitrejšega taljenja. Ledenik že zdaj qodvrže 50 milijard ton ledu v ocean vsako leto. 

Takšno taljenje ima za zdaj omejen vpliv na globalno gladino morij, obstaja pa dovolj ledu, ki bi se utgnil staliti in dvigniti gladino oceanov za celo 65 centimetrov, opzarjajo znanstveniki. 

Takšen "senarij sodnega dne" se najverjetnej ne bo zgodil še mnogo stoletij, vendar raziskovalni tim opozarja, da ledenik zelo hitro reagira na globalno segrevanje. 

"Prišlo bo do dramatičnih sprememb na sprednji strani ledenika, najverjetneje prej kot v desetletju. Da gremo v tej smeri nakazuje več objavljenih kot neobjavljenih študij," je za BBC News opozoril Ted Scambos, ameriški glavni koordinator raziskav ledenika. 

Thwaites je ogromen, zavzema približno velikost Velike Britanije. Njegovo taljenje se je v zadnjih tridesetih letih podvojilo. Znanstveniki menijo, da gre za rezultat vdora tople oceanske vode in taljenja Thwaitesove plavajoče prednje stene. 

Ta se bo po ocenah znanstvenikov v prihodnjih nekaj letih razmaknila od grebena, kar jo bo destabiliziralo. "Šlo za prizor, do neke mere podoben na vetrobranskem steklu, kjer imate lahko nekaj pok, nato pa se v nekem trenutku cela stvar začne lomiti v vseh smereh," je nevarnost pojasnila dr. Erin Pettit iz univerze Oregon, ki je del raziskovalnega tima na ledeniku. 

vročina katastrofalno Svet Presegli smo vse rekorde, slabe napovedi tudi za naprej Ocean Vreme Svet To se ni zgodilo že tisočletje, vplivi bodo tudi pri nas

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Stirrastella
    Stirrastella 00:23 15.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • uros78 21:59 14.december 2021.

    vsak z osnovnošolskim znanjem fizike ve, da plavajoči led ne vpliva na nivo gladine vode, ko se ta raztali. Led je redkejši od vode, zato plava, med taljenjem pa se zgosti v vodo in se zato izniči. Na YouTube je ...prikaži veče mnogo posnetkov poskusov, da plavajoči led v kozarcu ne povzroči prelivanja vode preko roba, ko se ta tali... npr. https://www.youtube.com/watch?v=Vers5VT4m8E Še ena v vrsti izmed sistemskih laži ...