Biden: Družine trpijo, vi pa pobirate rekordne dobičke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Biden je naftna podjetja pozval k povečanju proizvodnje bencina. Medtem so se cene nafte zvišale, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) zvišala obrestno mero.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Joe Biden je v pismu naftna podjetja pisno pozval, naj povečajo proizvodnjo bencina, ker so si zaradi ruske vojne proti Ukrajini potrojila dobičke, medtem ko se Američani ubadajo z visokimi cenami bencina. Biden je pisal posebej sedmim velikim rafinerijam v ZDA.

"Sodelovati morate z mojo vlado za konkretne kratkoročne rešitve za krizo," je rafinerijam sporočil Biden v času, ko je povprečna cena bencina v ZDA višja od petih dolarjev za 3,8-litrsko galono.

Ameriška letna inflacija je bila maja 8,6-odstotna, kar je največ v zadnjih 40 letih, med drugim pa jo poganjajo višje cene energije oziroma posebej bencina.

Pobirajo rekordne dobičke

Biden je opozoril, da je bila povprečna cena marca okrog 4,25 dolarja za galono, ko je sod nafte stal 120 dolarjev. Sod zahodnoteksaške lahke nafte je v sredo stal okrog 117 dolarjev, galona bencina pa več kot pet dolarjev in Biden je v pismu opozoril, da gre za pobiranje rekordnih dobičkov v času, ko ameriške družine trpijo.

Zasebna organizacija Ameriški naftni inštitut (API) je odgovorila, da je za višje cene kriva Bidnova vlada, ki umika državo od fosilnih goriv zaradi svoje agende boja proti podnebnim spremembam.

Fed zvišal ključno obrestno mero

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Navzgor jih je potisnila odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da konkretno zviša ključno obrestno mero.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena julija, se je do poldneva po singapurskem času zvišala za 60 centov na 115,91 dolarja za 159-litrski sod. Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 40 centov na 118,91 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi naftni trg se tako odziva na sredino odločitev odprtega trga pri Fedu (FOMC), da ključno obrestno mero zviša za 0,75 odstotne točke na raven med 1,5 in 1,75 odstotka. S tem so ameriški centralni bankirji izpeljali največje zvišanje ključne obrestne mere po novembru 1994.

Cilj zaostritve denarne politike v ZDA je zajeziti rast cen življenjskih potrebščin, ki že nekaj časa vztraja na najvišjih ravneh v 40 letih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.