Svet
395 ogledov

Biden: Družine trpijo, vi pa pobirate rekordne dobičke

Joe Biden Joseph Biden Profimedia
Biden je naftna podjetja pozval k povečanju proizvodnje bencina. Medtem so se cene nafte zvišale, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) zvišala obrestno mero.

Ameriški predsednik Joe Biden je v pismu naftna podjetja pisno pozval, naj povečajo proizvodnjo bencina, ker so si zaradi ruske vojne proti Ukrajini potrojila dobičke, medtem ko se Američani ubadajo z visokimi cenami bencina. Biden je pisal posebej sedmim velikim rafinerijam v ZDA.

"Sodelovati morate z mojo vlado za konkretne kratkoročne rešitve za krizo," je rafinerijam sporočil Biden v času, ko je povprečna cena bencina v ZDA višja od petih dolarjev za 3,8-litrsko galono.

Ameriška letna inflacija je bila maja 8,6-odstotna, kar je največ v zadnjih 40 letih, med drugim pa jo poganjajo višje cene energije oziroma posebej bencina.

Pobirajo rekordne dobičke

Biden je opozoril, da je bila povprečna cena marca okrog 4,25 dolarja za galono, ko je sod nafte stal 120 dolarjev. Sod zahodnoteksaške lahke nafte je v sredo stal okrog 117 dolarjev, galona bencina pa več kot pet dolarjev in Biden je v pismu opozoril, da gre za pobiranje rekordnih dobičkov v času, ko ameriške družine trpijo.

Zasebna organizacija Ameriški naftni inštitut (API) je odgovorila, da je za višje cene kriva Bidnova vlada, ki umika državo od fosilnih goriv zaradi svoje agende boja proti podnebnim spremembam.

Fed zvišal ključno obrestno mero

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Navzgor jih je potisnila odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da konkretno zviša ključno obrestno mero.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena julija, se je do poldneva po singapurskem času zvišala za 60 centov na 115,91 dolarja za 159-litrski sod. Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 40 centov na 118,91 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi naftni trg se tako odziva na sredino odločitev odprtega trga pri Fedu (FOMC), da ključno obrestno mero zviša za 0,75 odstotne točke na raven med 1,5 in 1,75 odstotka. S tem so ameriški centralni bankirji izpeljali največje zvišanje ključne obrestne mere po novembru 1994.

Cilj zaostritve denarne politike v ZDA je zajeziti rast cen življenjskih potrebščin, ki že nekaj časa vztraja na najvišjih ravneh v 40 letih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.