Država bo priskočila na pomoč z boni za 200 evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Španija je sporočila, da bo na pomoč državljanom ob vse višjih cenah zaradi inflacije priskočila z novim svežnjem pomoči, vrednim kar deset milijard evrov. Skupna vrednost vseh letos sprejetih ukrepov bo tako znašala predvidoma 45 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

Pomoč, ki jo je nazadnje predstavila španska vlada, bo vključevala tudi enkratni bon za 200 evrov za približno 4,2 milijona gospodinjstev z letnimi dohodki do 27.000 evrov ter podaljšanje ukrepa znižanega DDV-ja za položnice za energijo tudi v prvi polovici prihodnjega leta, je včeraj napovedal španski premier Pedro Sanchez.

Španska vlada je sicer že v marcu in juniju sprejela podobne pakete ukrepov, ki so vključevali neposredno pomoč državljanom, znižanje davkov, ugodna posojila in omejitve pri višinah najemnin. Ukrepi so se Španiji obrestovali, vsaj tako gre razbrati iz statističnih kazalnikov Evropske unije, saj je novembrska letna inflacija v Španiji znašala 6,7 odstotka, kar je nanjižja raven med državami Evropske unije. V primerjavi z lanskim letom je močno upadla cena električne energije, in sicer za kar 22,4 odstotka. 

Brez DDV-ja za osnovna živila

Se pa je v primerjavi z lanskim letom za 15 odstotkov podražila hrana, zato so v tokratnem svežnju ukrepov naslovili tudi to problematiko. Sveženj namreč med drugim vključuje tudi odpravo DDV na osnovna živila. "Vlada bo zagotovila, da se znižanje DDV in pomoč kmetom neposredno in takoj prenesejo na cene hrane," je po sprejetju svežnja novinarjem dejal Sanchez. Osnovna živila, kot so kruh, moka, mleko, sir, jajca, sadje, zelenjava, stročnice, krompir in žita, ki so trenutno obdavčena po štiriodstotni stopnji, ne bodo več obdavčena.

Pri drugih živilih, ki so obdavčena po desetodstotni davčni stopnji, pa bodo DDV prepolovili na pet odstotkov, je po poročanju španske tiskovne agencija EFE pojasnil Sanchez. Poleg tega naj bi se pokojnine zvišale za 8,5 odstotka, zelo nizke pokojnine pa za 15 odstotkov. Da bi razbremenili najemnike, so se na vladi odločili za zamrznitev najemnin za obstoječe pogodbe za pol leta. 

Vlada je napovedala tudi 300 milijonov evrov neposredne pomoči kmetom, da bi izravnala povišanje stroškov gnojil. "Ta vlada bo še naprej ščitila navadne ljudi," je zaključil Sanchez.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:45 28. December 2022.

    hm 10 miljard € pomoči, kolk je že proračun SLO ? ni DDV-ja in tako naprej . mene zanima od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.