Državni udar, v državi je napeto, nekateri imajo ruske zastave

Foto: epa Državni udar v Burkini Faso Foto: epa Državni udar v Burkini Faso
Razmere v Burkina Fasu, kjer naj bi v petek prišlo do državnega udara, ostajajo napete. Varnostne sile v prestolnici Ouagadougou so pred francoskim veleposlaništvom proti protestnikov danes uporabile solzivec. Mednarodna skupnost je udar obsodila in pozvala k zadržanosti. Vojska v državi medtem zavrača trditve, da je prišlo do puča.
Oglej si celoten članek

Skupina vojaških častnikov pod vodstvom 34-letnega poveljnika Ibrahima Traoreja je v petek sporočila, da so odstavili predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, ki je ta položaj zasedel v podobnem državnem udaru pred osmimi meseci. Vojaki so udar razglasili prek javne radiotelevizije, kot razlog za svoja dejanja pa navedli neuspešen boj dosedanjih oblasti z islamističnimi uporniki.

Vodja vladajoče hunte Damiba je v soboto svoje tekmece pozval k razumu. V svojem prvem odzivu po puču je v pisni izjavi vojaške častnike pozval, "naj se spametujejo in se izognejo bratomorni vojni, ki je Burkina Faso ne potrebuje". Zavrnil je obtožbe častnikov, da se skriva v francoskem vojaškem oporišču, a več podrobnosti o tem, kjer se nahaja, ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostne sile so medtem danes po navedbah novinarja AFP uporabile solzivec proti več deset protestnikom, ki so pred francoskim veleposlaništvom v prestolnici Ouagadougou zažigali barikade in v zgradbo metali kamenje.

Francija je ostro obsodila "nasilje" nad svojim veleposlaništvom. Francosko veleposlaništvo je ob tem zanikalo vsakršno vpletenost v dogajanje v državi. Odstavljeni predsednik Damiba se ne nahaja na francoskem diplomatskem predstavništvu niti v francoskem vojaškem oporišču, so v soboto sporočili z veleposlaništva.

Sodelavec nemške tiskovne agencije dpa v Ouagadougouju pa je poročal, da se je manjša skupina ljudi v soboto odpravila na ulice v bližini francoskega oporišča in francoske vojake pozvala, naj zapustijo državo. Pri tem so izražali podporo vodji pučistov Traoreju. Posamično je bilo opaziti tudi ruske zastave, še navaja dpa.

Foto: epa Državni udar v Burkini Faso

Vojska Burkina Fasa je v soboto napoved nekaterih vojaških častnikov, da so prevzeli oblast v državi, zavrnila kot "notranjo krizo" znotraj oboroženih sil. Generalštab vojske je v izjavi sporočil, da potekajo pogovori za ublažitev napetosti, navaja AFP.

Evropska unija, Afriška unija in Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) so obsodile vnovični državni udar v tej zahodnoafriški državi in pozvale k vrnitvi ustavne ureditve najkasneje do julija 2024, kot je bilo načrtovano.

Na dogajanje v Burkina Fasu se je odzval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki "ostro obsoja vsak poskus prevzema oblasti z orožjem in poziva vse vpletene, naj se vzdržijo nasilja in si prizadevajo za dialog". Tudi ameriška vlada je v soboto sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi dogodkov v državi.

Varnostne razmere v 21-milijonski Burkini Faso, ki se v zadnjih letih sooča z naraščajočo grožnjo skrajnih islamističnih skupin, ki so povezane z Islamsko državo in Al Kaido, so se močno poslabšale, zaradi česar se je dosedanja prehodna vlada predsednika Damibe znašla pod velikim pritiskom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 17:23 2. Oktober 2022.

    To so samo nedokončane slovenske zastave. Pol pride še štampiljka…

  • 15:09 2. Oktober 2022.

    Tudi Katalonci so na ulicah in zahtevajo neodvisnost, očitno zgled Rusov v Ukrajini vleče...;)

  • Syn
    14:40 2. Oktober 2022.

    Tisti ki je naredil ta photoshop, bi se res lahko boljše potrudil.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.