Svet
12091 ogledov

Državni udar, v državi je napeto, nekateri imajo ruske zastave

Državni udar v Burkini Faso
1/2
epa
Razmere v Burkina Fasu, kjer naj bi v petek prišlo do državnega udara, ostajajo napete. Varnostne sile v prestolnici Ouagadougou so pred francoskim veleposlaništvom proti protestnikov danes uporabile solzivec. Mednarodna skupnost je udar obsodila in pozvala k zadržanosti. Vojska v državi medtem zavrača trditve, da je prišlo do puča.

Skupina vojaških častnikov pod vodstvom 34-letnega poveljnika Ibrahima Traoreja je v petek sporočila, da so odstavili predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, ki je ta položaj zasedel v podobnem državnem udaru pred osmimi meseci. Vojaki so udar razglasili prek javne radiotelevizije, kot razlog za svoja dejanja pa navedli neuspešen boj dosedanjih oblasti z islamističnimi uporniki.

Vodja vladajoče hunte Damiba je v soboto svoje tekmece pozval k razumu. V svojem prvem odzivu po puču je v pisni izjavi vojaške častnike pozval, "naj se spametujejo in se izognejo bratomorni vojni, ki je Burkina Faso ne potrebuje". Zavrnil je obtožbe častnikov, da se skriva v francoskem vojaškem oporišču, a več podrobnosti o tem, kjer se nahaja, ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostne sile so medtem danes po navedbah novinarja AFP uporabile solzivec proti več deset protestnikom, ki so pred francoskim veleposlaništvom v prestolnici Ouagadougou zažigali barikade in v zgradbo metali kamenje.

Francija je ostro obsodila "nasilje" nad svojim veleposlaništvom. Francosko veleposlaništvo je ob tem zanikalo vsakršno vpletenost v dogajanje v državi. Odstavljeni predsednik Damiba se ne nahaja na francoskem diplomatskem predstavništvu niti v francoskem vojaškem oporišču, so v soboto sporočili z veleposlaništva.

Sodelavec nemške tiskovne agencije dpa v Ouagadougouju pa je poročal, da se je manjša skupina ljudi v soboto odpravila na ulice v bližini francoskega oporišča in francoske vojake pozvala, naj zapustijo državo. Pri tem so izražali podporo vodji pučistov Traoreju. Posamično je bilo opaziti tudi ruske zastave, še navaja dpa.

Državni udar v Burkini Faso | Avtor: epa epa

Vojska Burkina Fasa je v soboto napoved nekaterih vojaških častnikov, da so prevzeli oblast v državi, zavrnila kot "notranjo krizo" znotraj oboroženih sil. Generalštab vojske je v izjavi sporočil, da potekajo pogovori za ublažitev napetosti, navaja AFP.

Evropska unija, Afriška unija in Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) so obsodile vnovični državni udar v tej zahodnoafriški državi in pozvale k vrnitvi ustavne ureditve najkasneje do julija 2024, kot je bilo načrtovano.

Na dogajanje v Burkina Fasu se je odzval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki "ostro obsoja vsak poskus prevzema oblasti z orožjem in poziva vse vpletene, naj se vzdržijo nasilja in si prizadevajo za dialog". Tudi ameriška vlada je v soboto sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi dogodkov v državi.

Varnostne razmere v 21-milijonski Burkini Faso, ki se v zadnjih letih sooča z naraščajočo grožnjo skrajnih islamističnih skupin, ki so povezane z Islamsko državo in Al Kaido, so se močno poslabšale, zaradi česar se je dosedanja prehodna vlada predsednika Damibe znašla pod velikim pritiskom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Toma 17:23 02.oktober 2022.

    To so samo nedokončane slovenske zastave. Pol pride še štampiljka…

  • Avatar luckyss
    luckyss 15:09 02.oktober 2022.

    Tudi Katalonci so na ulicah in zahtevajo neodvisnost, očitno zgled Rusov v Ukrajini vleče...;)

  • Avatar Syn
    Syn 14:40 02.oktober 2022.

    Tisti ki je naredil ta photoshop, bi se res lahko boljše potrudil.