Dva dni pred začetkom mundiala zavladala panika

Foto: Epa
Foto: Epa
Katarska kraljeva družina je postavila novo zahtevo, ki postavlja Fifo v neprijeten položaj.
Oglej si celoten članek

Katarska kraljeva družina pritiska na Fifo, da uvede popolno prepoved prodaje alkohola na vseh stadionih, kjer bodo igrali tekme svetovnega prvenstva v nogometu, ki se začne v nedeljo. Fifa je z Budweiserjem sklenila večmilijonsko pogodbo, po kateri bi ti lahko prodajali alkohol tudi na stadionih. Budweiser je eden glavnih sponzorjev svetovnega prvenstva. 

Gostitelji so Fifi postavili več pogojev, ko gre za točenje alkohola. Spomnimo, v Katarju je točenje alkohola omejeno zgolj na tujce pod določenimi pogoji, v nekaterih hotelih in restavracijah. 

The Times poroča, da bo do umika alkohola z notranjosti stadionov prišlo. The New York Times navaja, da naj bi zahtevo podal brat katarskega voditelja šejk Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thani. 

Obiskovalci tekem iz tujine naj bi tako lahko kupili alkohol v hotelih in restavracijah, v določenih obdobjih znotraj območij za navijače in na območju okrog stadiona, ne pa na stadionu samem. Poleg tega naj bi lahko kupili zgolj štiri alkoholne pijače. Morebitne pijane navijače naj bi premeščali znotraj posebnih območij, namenjenih treznjenju. 

Fifa je v tem tednu že popustila gostiteljem, ki so se pritožili, da so Budweiserjeve stojnice preveč vidne na stadionih. Na njihovo zahtevo so jih tako premaknili na manj vidna mesta znotraj stadionskih kompleksov. 

Če bo do prepovedi prišlo, bo alkohol znotraj stadiona na voljo le v posebnih ložah, za katere je bilo treba odšteti najmanj 22.450 dolarjev za posamezno tekmo. Tistim, ki so jih lahko privoščili, so obljubili škatlo dobrodošlice, v kateri naj bi bile gazirane pijače, pivo, šampanjec, izbrana vina in vrhunska žgana pijača.

Svetovno prvenstvo v Katarju že dlje časa buri duhove. Čeprav uradno v Dohi trdijo, da so med gradnjo infrastrukture za prvenstvo umrli trije delavci, človekoljubne organizacije opozarjajo, da so številke precej višje. Med gradnjo naj bi v težkih pogojih umrlo več sto, če ne več tisoč delavcev, ki so v državo povečini prišli iz drugih držav in bili za težko delo le minimalno plačani. 

Da je bil izbor Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva napaka, je priznal tudi nekdanji predsednik Fife Sepp Blatter. Njihovi odločitvi naj bi takrat botroval denar, posredi pa naj bi bil tudi posel z vojaškimi letali. 

Prvenstvo bo posebno tudi za navijače, ki bodo morali upoštevati muslimanska pravila vedenja v zvezi z uživanjem alkohola, spolnostjo in oblačenjem. 

Za svojevrstno presenečenje so poskrbeli tudi v argentinski reprezentanci, ki je zavrnila hotel s petimi zvezdicami. Raje so si izbrali bolj skromno namestitev.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:41 18. November 2022.

    Prvenstvo bo oropano bistvenega - pristnega navijaškega vzdušja, veseljačenja, sproščenosti, ki je tako zelo značilna za vse največje športne dogodke. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.