Dve tretjini Hrvaške za EU

Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Foto: Pixsell Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU
Po prvih rezultatih so Hrvatje s 66,25-odstotka glasov podprli članstvo v EU.
Oglej si celoten članek

Na referendumsko vprašanje "Ali ste za članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji?" je lahko odgovorilo nekaj več kot 4,5 milijona hrvaških volilnih upravičencev, med katerimi jih približno 413.000 živi v tujini.

Po prvem štetju glasov so očitno Hrvatje s 66,25 odstotka glasov podprli članstvo v EU. Proti je bilo 32,15 odstotka; neveljavnih pa je bilo 0,56 odstotka glasovnic. Na volišča je šlo 43,67 odstotka volilnih upravičencev. Do 22. ure je bilo preštetih 99,11 odstotka glasovnic.

Članstvo Hrvaške v EU je bil sicer eden od strateških ciljev države od njene osamosvojitve. Opredelitev članstva je sabor potrdil prejšnji četrtek z deklaracijo, ki jo je podprlo 127 poslancev, ob enem samem glasu proti.

"Mislim, da bodo vsi državljani na koncu videli pozitivne stvari glede vstopa v EU. Mi ne moremo ostati ob strani. Bistveno več bomo dobili z vstopom v EU kot pa če ostanemo izven EU," je dejala ministrica Milenka Opačić.

"To je dober rezultat. Jaz sem že zjutraj rekel, da bo večina za vstop v EU. Kar pa se tiče odziva, ta je slab. V vsakem primeru so za to zaslužne tudi prejšnje vlade. To je doseg tisočletja za nas ali za Evropo," pa je rekel bivši predsednik Stjepan Mesić.

V EU najverjetneje čez leto in pol

Od začetka leta so na Hrvaškem potekale številne javne razprave o prednostih in pomanjkljivostih hrvaškega članstva v EU. Vstop države v unijo, ki je načrtovan za 1. julij 2013, podpira tako celoten državni vrh, vključno z vsemi večjimi parlamentarnimi strankami kot katoliška cerkev, veteranska združenja, sindikati in akademska skupnost.

Tudi zadnje raziskave so sicer pokazale, da bo članstvo v EU podprlo okoli 60 odstotkov državljanov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:17 23. Januar 2012.

    zdaj ste šele najebali..hrvatje, zdaj te vidli, kje ma hudič mlade..

  • 20:29 22. Januar 2012.

    Z vstopom vam bodo vsiljevali veliko nelogičnih pravil,ki jih prej niste poznali.Niso za nas balkance .

  • 09:11 22. Januar 2012.

    Spoštovani sosedje Hrvati. Upam, srčno upam, da boste bolj pametni kot mi in boste zavrnili vstop. Sicer boste šli po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.