Svet
12 ogledov

Dve tretjini Hrvaške za EU

Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU
1/7
Pixsell
Po prvih rezultatih so Hrvatje s 66,25-odstotka glasov podprli članstvo v EU.

Na referendumsko vprašanje "Ali ste za članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji?" je lahko odgovorilo nekaj več kot 4,5 milijona hrvaških volilnih upravičencev, med katerimi jih približno 413.000 živi v tujini.

Po prvem štetju glasov so očitno Hrvatje s 66,25 odstotka glasov podprli članstvo v EU. Proti je bilo 32,15 odstotka; neveljavnih pa je bilo 0,56 odstotka glasovnic. Na volišča je šlo 43,67 odstotka volilnih upravičencev. Do 22. ure je bilo preštetih 99,11 odstotka glasovnic.

Članstvo Hrvaške v EU je bil sicer eden od strateških ciljev države od njene osamosvojitve. Opredelitev članstva je sabor potrdil prejšnji četrtek z deklaracijo, ki jo je podprlo 127 poslancev, ob enem samem glasu proti.

"Mislim, da bodo vsi državljani na koncu videli pozitivne stvari glede vstopa v EU. Mi ne moremo ostati ob strani. Bistveno več bomo dobili z vstopom v EU kot pa če ostanemo izven EU," je dejala ministrica Milenka Opačić.

"To je dober rezultat. Jaz sem že zjutraj rekel, da bo večina za vstop v EU. Kar pa se tiče odziva, ta je slab. V vsakem primeru so za to zaslužne tudi prejšnje vlade. To je doseg tisočletja za nas ali za Evropo," pa je rekel bivši predsednik Stjepan Mesić.

V EU najverjetneje čez leto in pol

Od začetka leta so na Hrvaškem potekale številne javne razprave o prednostih in pomanjkljivostih hrvaškega članstva v EU. Vstop države v unijo, ki je načrtovan za 1. julij 2013, podpira tako celoten državni vrh, vključno z vsemi večjimi parlamentarnimi strankami kot katoliška cerkev, veteranska združenja, sindikati in akademska skupnost.

Tudi zadnje raziskave so sicer pokazale, da bo članstvo v EU podprlo okoli 60 odstotkov državljanov.
Komentarjev 3
  • kurt 00:17 23.januar 2012.

    zdaj ste šele najebali..hrvatje, zdaj te vidli, kje ma hudič mlade..

  • matt5 20:29 22.januar 2012.

    Z vstopom vam bodo vsiljevali veliko nelogičnih pravil,ki jih prej niste poznali.Niso za nas balkance .

  • krtina 09:11 22.januar 2012.

    Spoštovani sosedje Hrvati. Upam, srčno upam, da boste bolj pametni kot mi in boste zavrnili vstop. Sicer boste šli po naši poti. Pot v kateri dobro živi nekaj lopovov na račun celotnega naroda. Vso srečo.