Video: Dvorana G20 se je v glavo režala Rusu

Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut
Ko je Putinov zunanji minister Sergej Lavrov povedal, kdo je začel vojno, je dvorana na srečanju skupine držav G20 prasnila v smeh. Bahmut medtem ostaja ukrajinski, a se "klešče zapirajo".
Oglej si celoten članek

V indijskem New Delhiju je potekalo vrhunsko srečanje 20 najbolj razvitih gospodarstev na svetu. Na enem od panelov je nastopil tudi izkušeni ruski zunanji minister Sergej Lavrov, znan po svoji neuklonljivi drži, zvestobi do predsednika Vladimirja Putina in tudi strasten ljubitelj viskija ter cigar. 

Nekdo v občinstvu ga je vprašal, kakšna bo nadaljnja energetska strategija Rusije do Azije glede na vojno v Ukrajini. Lavrov je začel: "Veste, vojna, ki jo želimo končati in ki je bila sprožena proti nam s pomočjo ..." V tistem trenutku ni več mogel nadaljevati, saj ga je prekinil glasen smeh iz občinstva.

"... Ukrajinci, ki so seveda pod vplivom ..." je skušal nadaljevati stari ruski maček, ki je minister že od leta 2004. Pa ga je spet prekinil smeh in klici "ah, daj no!"

Ko se je hrup le polegel, je Lavrov dejal, da je vojna spremenila energetsko politiko njegove države in da se v prihodnje ne bodo zanašali na nobenega zunanjega partnerja.  

Po enem letu stoječi pogovor med vodjema diplomacij ZDA in Rusija 

Lavrov se je sicer ob robu srečanja G20 v četrtek na kratko srečal z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom. Šlo je za prvi pogovor med ministroma po začetku invazije na Ukrajino pred več kot letom. Blinken je sogovorniku zatrdil, da bodo ZDA podpirale Ukrajino, dokler bo to potrebno.

Ruska stran je v sporočilu za javnost srečanju dala neznaten pomen, saj da naj bi se ministra na kratko pogovarjala kar stoje, pogovor pa da je želel Blinken.

Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut

Bahmut na robu padca

Medtem se krvava vojna v Ukrajini nadaljuje, ruske sile napadajo na več točkah fronte. Najhuje je v mestu Bahmut, ki so ga ruske sile obkolile s severne, vzhodne in južne smeri. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pred dnevi pripravil državljane na veliko verjetnost, da se bodo morali branilci umakniti iz mesta, kar bo pomenilo prvo veliko zmago ruske vojske od lanskega poletja. 

Po poročanju agencij v delih mesta, ki je z zunanjim svetom povezano le še z redkimi potmi, potekajo ulični spopadi, prisotni so ostrostrelci. Branilci so razstrelili več strateško pomembnih mostov v mestu, kar daje slutiti, da se pripravljajo na umik. Tudi britansko obveščevalno poročilo danes navaja, da so branilci pod izrednim pritiskom ruskih sil in da so v obrambne boje vključili svoje elitne enote. 

Vodja ruske paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je včeraj dejal, da se "klešče zapirajo" in pozval ukrajinskega predsednika Zelenskega k umiku iz mesta. 

Ukrajinci medtem vztrajajo. Vojaški analitiki menijo, da si želijo kljub na videz nesmiselnim izgubam s tem kupiti čas za utrditev položajev v zaledju, ki bodo kmalu postali glavna frontna črta. Prav tako so z vztrajanjem v popolnoma razrušenem Bahmutu prisilili rusko stran, da ima okoli mesta skoncentrirano veliko enot, ki jih ne morejo uporabiti na drugih delih ukrajinske fronte. 

Vse bolj pa se postavlja v ospredje vprašanje, kaj bo prinesla otoplitev in pomlad, ko naj bi se začeli tako nova ruska ofenziva kot ukrajinska protiofenziva. 

Razmere v Ukrajini si je danes ogledal tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Obiskal je ruske enote na vzhodu Ukrajini, kjer potekajo intenzivni spopadi, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, pri čemer pa ni navedlo točne lokacije. Seznanil naj bi se z razmerami v regiji Donbas ter vojakom podelil odlikovanja, povzema STA.

Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut

Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut Foto: epa Vojna v Ukrajini Bahmut

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 90

  • 14:22 7. Marec 2023.

    Preveč vodke!

  • 10:07 6. Marec 2023.

    Cel svet je spregledal ruski režim!

  • 08:19 5. Marec 2023.

    Smejijo se tisti, ki so nam zagonili milijarde, v vojni pa bodo očitno pušnli ko pichke

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.