ECB dvignil obrestne mere

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Evropska centralna banka (ECB) bo dvignila ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka. Gre za prvi dvig obrestne mere po juliju 2008.
Oglej si celoten članek

Z današnjo odločitvijo se je ECB odločila končati dolgo obdobje zgodovinsko nizkih obrestnih mer. A odprto ostaja vprašanje, ali to pomeni daljše obdobje postopnega zviševanja obrestnih mer.

Odločitev, da podraži denar, bi lahko pomembno povečala pritisk na nekatere močno zadolžene članice območja z evrom, med njimi Portugalsko, Španijo in Irsko. Še posebej bo ta pritisk pomemben, če bodo trgi računali na morebitno novo zvišanje obrestnih mer, opozarjajo analitiki.

Odločitev banke je sledila napovedi Portugalske, da bo za mednarodno posojilo prosila države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF). Španska finančna ministrica Elena Salgado pa zatrjuje, da zadolženi Španiji te poteze ne bo treba potegniti.

Glavni vzrok za zvišanje ključne obrestne mere je nevarnost inflacije. Ta predvsem zaradi naraščajočih cen energentov in hrane iz meseca v mesec narašča. V območju evra je stopnja inflacije marca znašala 2,6 odstotka na letni ravni – to je precej nad slabima dvema odstotkoma, kolikor si je za cilj zastavila ECB.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.