Svet
12 ogledov

ECB dvignil obrestne mere

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Evropska centralna banka (ECB) bo dvignila ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka. Gre za prvi dvig obrestne mere po juliju 2008.

Z današnjo odločitvijo se je ECB odločila končati dolgo obdobje zgodovinsko nizkih obrestnih mer. A odprto ostaja vprašanje, ali to pomeni daljše obdobje postopnega zviševanja obrestnih mer.

Odločitev, da podraži denar, bi lahko pomembno povečala pritisk na nekatere močno zadolžene članice območja z evrom, med njimi Portugalsko, Španijo in Irsko. Še posebej bo ta pritisk pomemben, če bodo trgi računali na morebitno novo zvišanje obrestnih mer, opozarjajo analitiki.

Odločitev banke je sledila napovedi Portugalske, da bo za mednarodno posojilo prosila države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF). Španska finančna ministrica Elena Salgado pa zatrjuje, da zadolženi Španiji te poteze ne bo treba potegniti.

Glavni vzrok za zvišanje ključne obrestne mere je nevarnost inflacije. Ta predvsem zaradi naraščajočih cen energentov in hrane iz meseca v mesec narašča. V območju evra je stopnja inflacije marca znašala 2,6 odstotka na letni ravni – to je precej nad slabima dvema odstotkoma, kolikor si je za cilj zastavila ECB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.