Ekvador bo podelil azil Assangeu

Foto: EPA
Foto: EPA
Ekvadorski predsednik Rafael Correa naj bi Julienu Assangeu v kratkem podelil politični azil, za katerega je zaprosil ustanovitelj WikiLeaksa, ko se je zatekel na ekvadorsko ambasado v Londonu.
Oglej si celoten članek

"Ekvador bo podelil azil Julienu Assangeu. Na zadevo gledamo kot na humanitarno vprašanje, v njegovem boju vidimo povezavo z bojem za našo državno suverenost in bojem za demokratizacijo mednarodnih odnosov. Prve kontakte z WikiLeaksom smo vzpostavili že maja 2011, ko smo bili prvi, ki smo videli dokumente ameriške ambasade pri nas povsem v nezakodirani obliki," naj bi angleškemu Guardianu povedal vladni funkcionar v ekvadorski prestolnici Quito.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je v ponedeljek za državno televizijo povedal, da bo odločitev o podelitvi azila sprejel po pregledu obsežnih dokumentov mednarodnega prava. Obstaja vprašanje, ali bo podeljeni azil zgolj simbolične narave, ali pa bo Assangeu dovoljeval tudi let v Ekvador. Britanska policija ga bo v primeru, da ne bo dosežen dogovor, namreč aretirala takoj potem, ko bo izstopil iz ambasade, saj ga hoče Velika Britanija izročiti Švedski, kjer je Assange obtožen spolnih prestopkov.

Julien Assange je v ekvadorski ambasadi sicer že od 19. junija, ko je tudi uradno zaprosil za politični azil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.