Svet
16 ogledov

Ekvador bo podelil azil Assangeu

Julian Assange EPA
Ekvadorski predsednik Rafael Correa naj bi Julienu Assangeu v kratkem podelil politični azil, za katerega je zaprosil ustanovitelj WikiLeaksa, ko se je zatekel na ekvadorsko ambasado v Londonu.

"Ekvador bo podelil azil Julienu Assangeu. Na zadevo gledamo kot na humanitarno vprašanje, v njegovem boju vidimo povezavo z bojem za našo državno suverenost in bojem za demokratizacijo mednarodnih odnosov. Prve kontakte z WikiLeaksom smo vzpostavili že maja 2011, ko smo bili prvi, ki smo videli dokumente ameriške ambasade pri nas povsem v nezakodirani obliki," naj bi angleškemu Guardianu povedal vladni funkcionar v ekvadorski prestolnici Quito.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je v ponedeljek za državno televizijo povedal, da bo odločitev o podelitvi azila sprejel po pregledu obsežnih dokumentov mednarodnega prava. Obstaja vprašanje, ali bo podeljeni azil zgolj simbolične narave, ali pa bo Assangeu dovoljeval tudi let v Ekvador. Britanska policija ga bo v primeru, da ne bo dosežen dogovor, namreč aretirala takoj potem, ko bo izstopil iz ambasade, saj ga hoče Velika Britanija izročiti Švedski, kjer je Assange obtožen spolnih prestopkov.

Julien Assange je v ekvadorski ambasadi sicer že od 19. junija, ko je tudi uradno zaprosil za politični azil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.