Svet
3 ogledov

Assangea policija pozvala k predaji

Julian Assange Žurnal24 main
Britanska policija je Juliana Assangea v pismu pozvala, naj se preda in zglasi na policijski postaji.

Šlo naj bi za prvi korak v procesu izročitve ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, ki se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, Švedski, kjer je obtožen dveh spolnih napadov.

Londonska policija sicer ni potrdila, da gre za Assangea, so pa sporočili, da so "40-letnemu moškemu izdali poziv o predaji, ki od njega zahteva, da se zglasi na policijski postaji na datum in ob času, ki smo ga določili". Assange naj bi se na policijski postaji Belgravia v središču Londona zglasil v petek ob 11.30.

Zaprosil za politični azil

Assange se je 19. junija zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu in zaprosil za politični azil v tej južnoameriški državi. Assange je pismo s prošnjo za azil poslal tudi predsedniku Ekvadorja Rafaelu Correi, češ da je žrtev političnega pregona in nujno potrebuje azil, 21. junija pa je bilo rečeno, da naj bi ekvadorske oblasti o tem odločile v 24 urah.

Avstralija "ne brani njegovih minimalnih pravic"

Kot je zatrdil, avstralske oblasti – Assange je namreč Avstralec – ne branijo njegovih minimalnih pravic nasproti drugih vlad in ignorirajo svoje obveznosti glede zaščite svojih državljanov, ki so politično preganjani.

Pred tem je britansko vrhovno sodišče 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea za ponovno obravnavo vprašanja njegove izročitve Švedski. Prošnjo za ponovno odprtje primera je vložil, ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi.

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.