Svet
9 ogledov

Odločitev o azilu znana v nekaj dneh

WikiLeaks Shutterstock
Ekvador naj bi se ta teden odločil, ali bo odobril politični azil ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.

"Upoštevati moramo proces proti njemu na Švedskem. Upoštevati moramo možnost, da je lahko izročen ZDA in dobi smrtno kazen. Mislim, da bomo do konca tedna sprejeli odločitev," je po pisanju tujih medijev povedal ekvadorski predsednik Rafael Correa. Julian Assange se je namreč 19. julija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, potem ko je britansko sodišče dovolilo njegovo izročitev Švedski, ki želi raziskati obtožbe o domnevnih spolnih zlorabah. Assange te obtožbe zanika, najbolj pa se boji, da bo končal v ZDA, ki jo je z objavo več deset tisoč tajnih diplomatskih dokumentov najbolj ujezil.

Levičarski ekvadorski predsednik pravi, da simpatizira z Assangeem, a da prav tako spoštuje britanski pravni red in mednarodne zakone. Po njegovih besedah ima njegova vlada dovolj podatkov za razumno odločitev.

Zakaj prav Ekvador?

Ni jasno, kako bo Assange odpotoval v Ekvador, če bo azil odobren. Po diplomatski konvenciji britanska policija ne sme vstopiti v ekvadorsko veleposlaništvo brez dovoljenja, a se oče WikiLeaksa ne more vkrcati na letalo za Ekvador, ne da bi stopil na britanska tla.

Correa se je prejšnji mesec srečal z Assangeevo materjo, ki ga je prišla v Quito prosit za azil. Ni jasno, zakaj je avstralski državljan Assange izbral prav to državo. Morda zaradi intervjuja s Correo, v katerem sta ugotovila, da si delita podobno negativno mnenje o zunanji politiki ZDA in uredniški politiki velikih medijev. Assangeeva izbira Ekvadorja je sicer sprožila kritike med njegovimi privrženci, ker je nosilec boja za svobodo tiska za azil prosil državo, ki se s temi svoboščinami ne more pohvaliti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.