Boj velikanov, Epic Games toži Apple

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Kaliforniji se je začel sodni proces v tožbi snovalca video iger Epic Games, najbolj znanega po izjemno priljubljeni igri Fortnite, proti tehnološkemu velikanu Apple zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na trgu mobilnih aplikacij.
Oglej si celoten članek

Apple pri prodaji mobilnih aplikacij v svoji trgovini App Store zaračunava od 15 do 30 odstotkov provizije. Epic Games želi s tožbo razbiti t.i. zagrajeni vrt trgovine Applovih aplikacij, ki si ga je omislil ustanovitelj podjetja Steve Jobs. Po očitkih tožnika gre za monopolni sistem, ko Apple v svojo trgovino privabi razvijalce, nato pa pobere velik del zaslužka.

Velikan s tržno vrednostjo več kot 2200 milijard dolarjev obtožbe "pritlikavca" s tržno vrednostjo 30 milijard dolarjev Epic Games, ki načrtuje alternativno trgovino, zanika.

Na zveznem sodišču v kalifornijskem Oaklandu bosta med drugimi zaslišana tako glavni izvršni direktor Appla Tim Cook kot tudi njegov kolega iz Epic Games Tim Sweeney.

Proces bo predvidoma trajal do konca maja. O izidu tožbe bo odločala sodnica Yvonne Gonzalez Rogers, ker nobena stran ni hotela porote. Karkoli bo odločila, bo potem stvar pritožbe in glede na vsote denarja, ki so v igri, bo imelo zadnjo besedo zelo verjetno vrhovno sodišče ZDA.

Apple po mnenju analitikov na leto s trgovino App Store zasluži od 15 do 18 milijard dolarjev letno. Apple to vsoto zanika, alternativne pa ni ponudil. Trdi, da od 85 odstotkov aplikacij v trgovini ne pobere niti centa provizije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.