Svet
200 ogledov

Boj velikanov, Epic Games toži Apple

Apple logotip Profimedia
V Kaliforniji se je začel sodni proces v tožbi snovalca video iger Epic Games, najbolj znanega po izjemno priljubljeni igri Fortnite, proti tehnološkemu velikanu Apple zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na trgu mobilnih aplikacij.

Apple pri prodaji mobilnih aplikacij v svoji trgovini App Store zaračunava od 15 do 30 odstotkov provizije. Epic Games želi s tožbo razbiti t.i. zagrajeni vrt trgovine Applovih aplikacij, ki si ga je omislil ustanovitelj podjetja Steve Jobs. Po očitkih tožnika gre za monopolni sistem, ko Apple v svojo trgovino privabi razvijalce, nato pa pobere velik del zaslužka.

Velikan s tržno vrednostjo več kot 2200 milijard dolarjev obtožbe "pritlikavca" s tržno vrednostjo 30 milijard dolarjev Epic Games, ki načrtuje alternativno trgovino, zanika.

Na zveznem sodišču v kalifornijskem Oaklandu bosta med drugimi zaslišana tako glavni izvršni direktor Appla Tim Cook kot tudi njegov kolega iz Epic Games Tim Sweeney.

Proces bo predvidoma trajal do konca maja. O izidu tožbe bo odločala sodnica Yvonne Gonzalez Rogers, ker nobena stran ni hotela porote. Karkoli bo odločila, bo potem stvar pritožbe in glede na vsote denarja, ki so v igri, bo imelo zadnjo besedo zelo verjetno vrhovno sodišče ZDA.

Apple po mnenju analitikov na leto s trgovino App Store zasluži od 15 do 18 milijard dolarjev letno. Apple to vsoto zanika, alternativne pa ni ponudil. Trdi, da od 85 odstotkov aplikacij v trgovini ne pobere niti centa provizije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.