Epidemiologinja: "Svoje hčerke ne bi cepila z ruskim cepivom"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemiologinja Dijana Mayer opozarja, da za zdaj ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti cepiva, ki ga je razvila Rusija.
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da je Rusija razvila cepivo proti novemu koronavirusu in ga kot prva na svetu že registrirala. Po njegovih besedah je cepivo učinkovito ter vodi v trajno odpornost. Tuji znanstveniki so že izrazili pomisleke zaradi hitrega postopka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva. 

Covid-19 Vladimir Putin: "Imamo ga in to prvi na svetu"

Putin je med drugim dejal, da je s cepivom bila cepljena tudi ena od njegovih hčera. "Imam hčerko in zagotovo je ne bi cepila s tem cepivom. Ko bo cepivo dovolj varno, učinkovito, znanstveno dokazano, bom svojega otroka zagotovo cepila," se je odzvala hrvaška epidemiologinja Dijana Mayer. Prepričana je, da Hrvaška za svoje državljane ne bo uporabila cepiva, ki ga je izdelala Rusija, saj ne obstajajo znanstveni dokazi o njegovi učinkovitosti. 

Mayerjeva je za RTL Danas dejala, da je rusko cepivo šele v prvi fazi kliničnega preizkušanja, ki ga sestavljajo štiri faze. "Šele po tretji fazi ga je mogoče registrirati za širšo rabo," je dejala. Dvomi tudi v to, da bi lahko Rusija že oktobra začela z masovnim cepljenjem prebivalstva.

Covid-19 Švedska. Prelomni trenutek. Nikomur ni jasno, kako je prišlo do tega.

Pomisleke glede ruskega cepiva je izrazila tudi slovenska infektologinja dr. Mateja Logar. "O samem ruskem cepivu vam težko karkoli povem, saj ni podatkov ne o mehanizmu ne o varnosti, kar je še kako pomembno. Zavedati se moramo, da mora biti cepivo učinkovito, ker ne pomeni samo tega, da v krvi nastanejo protitelesa. Pomembno je še, da nas cepivo ustrezno zaščiti in seveda varnost cepiva. Tukaj ne govorim samo o tem, da nekoga po cepljenju boli roka, da dobi oteklino, cepivo mora biti varno tudi po šestih mesecih, enem letu. Mislim, da so ruski podatki trenutno na zelo nevarni strani," je ocenila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 17:43 16. Avgust 2020.

    Raje 10x rusko kot pa 1x ameriško-židovsko zlobirano sranje.

  • 07:52 12. Avgust 2020.

    Če že morm biti cepljen sem raje dvakrat z ruskim kot pa enkrat z katerim koli drugim cepivom, z rusi …

  • 07:45 12. Avgust 2020.

    Bi pa jo cepila s "preverjenimi" zahodnjaškimi cepivi, ki, mimogrede, že vsaj 32 let niso imela niti ene peer review …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.