Svet
16536 ogledov

Švedska. Prelomni trenutek. Nikomur ni jasno, kako je prišlo do tega.

Anders Tegnell Epa
Na Švedskem ogromen padec novih okužb. Tudi strokovnjaki ne znajo pojasniti situacije.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je v intervjuju za The Local povedal, da bo v drugi fazi epidemije v njihovi državi ključno hitro odkrivanje novih okužb. "To pomeni, da je potrebno opravljati testiranja in dosledno spremljati kontakte okužb." 

Tegnellov poziv za povečanjem testiranj prihaja potem, ko je prišlo do padca števila novih okužb za kar 34 odstotkov v zadnjih petih tednih. epidemiolog je pri tem povedal, da so trije julijski vikendi pomenili prelomnico. 

"Zakaj natančno je do tega prišlo v tem času, zakaj tako nenadoma, je težko, da bi popolnoma razumeli," je komentiral Tegnell. Do padca je prišlo precej po zaključenem pouku in približno na polovici termina letnih dopustov za večino ljudi. "Verjamemo, da ima s tem neko povezavo tudi povečanje števila imunih ljudi. Koliko je to pomembno, pa v resnici nimamo odgovora," je povedal Tegnell. 

Švedska je imela na koncu maja najvišjo smrtnost po številu prebivalstva, če gledamo povprečje tedna. Po zadnjih podatkih je zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom v tej državi umrlo 5763 ljudi, skoraj petkrat več kot na Danskem, Norveškem in Finskem skupaj. 

Tegnell vendarle razmišlja, da je zmanjšanje števila okužb na Švedskem v zadnjih tednih pokazatelj, da je njihova strategija na nek način prava. Po drugi strani porast števila okužb v drugih državah, do katerega je prišlo v tem času, postavlja vprašanje, ali bodo te države uspele ohraniti nizko stopnjo bolezni, kakršna je bila med zapiranjem. 

"Številke na Švedskem dokazujejo, da je moč priti do hitrega padca števila okužb tudi brez zapiranja," je komentiral Tegnell. Na Švedskem ravno tako v zadnjih tednih beležijo uspehe pri zaščiti najstarejših in visoko rizičnih primerov, prišlo pa je do porasta primerov v mlajši populaciji, v starostni skupini od 19 do 30 let. 

Švedska | Avtor: Epa Epa

Tegnell je v pogovoru poudaril tudi, da ne pričakuje, da bo drugi val epidemije državo prizadel tako, kot jo je aprila ali maja, Švedska naj bi se po njegovih besedah pripravljala nadzirati epidemijo lokalno, ne pa na nacionalnem nivoju. Menil je, da bo večina držav delovala na ta način. 

"Videli smo, da se bolezen širi v glavnem lokalno, zato nima smisla, da se ukrepi uvajajo na lokalnem nivoju." Švedska bo sicer nadaljevala s prepovedjo zbiranja več kot 50 ljudi in prepovedjo obiskov v domovih za ostarele. 

Na vprašanje, kaj se je o virusu naučil od začetka epidemije, je odgovoril, da so epidemiologi v tem času ugotovili predvsem širok razpon bolezni. "Mislim, da je edina stvar, ki jo vemo za zdaj to, da gre za zelo nepredvidljivo bolezen." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Pralliona
    Pralliona 01:12 12.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Kmodri 23:40 11.avgust 2020.

    Hja, na račun smrtnosti...

  • Covid_1984 12:17 11.avgust 2020.

    strokovnjaki tako ne znajo nič pojasniti, ker niso sposobni za kaj drugega kot pometanje cest, so pa tudi zabiti kot hlod od elektrike. če bi cestarja dali namesto cracka in fafačine, bi bilo boljše, ker ima neprimerno več zdrave pameti od teh govnačev