Popotnik
3284 ogledov

Švedi spreminjajo model, spet po svoji poti

Švedska Epa
Švedska zdravstvena agencija je sporočila, da spreminja navodila okuženim.

Na Švedskem, kjer se je rast novih primerov okužb z novim koronavirusom v zadnjih tednih nekoliko umirila, so od začetka pandemije zabeležili 78 tisoč okuženih, precej več kot v sosednjih nordijskih državah. 

Kot je znano, Švedi so pri boju z novim virusom ubrali svojo pot, zdaj gredo po svoje tudi kar se tiče navodil okuženim. Namreč tamkajšnja zdravstvena agencija je sporočila, da bodo za informiranje kontaktov okuženih poslej v večji meri zadolženi okuženi sami. 

Novi sistem se razlikuje od strategije večine držav, v katerih oblasti spremljajo in obveščajo ljudi, ki so imeli kontakt z okuženo osebo. Predstavnica omenjene švedske agencije je povedala, da je veliko bolje, da posamezniki sami kontaktirajo tiste, ki so jih potencialno okužili, namesto da to - kot doslej - storijo uslužbenci. Na Švedskem vendarle poudarjajo, da se odločitev ne bo nanašala na tiste, ki so preveč bolni, da bi to sami storili in da bodo imele obasti v nekaterih primerih diskrecijsko pravico spremljanja. 

Na Švedskem naj bi se obstoječi sistem dobro izkazal, dokler je bilo število okuženih nižje, ko se je epidemija razširila pa več ni tako učinkovit, poudarjajo na zdravstveni agenciji. Za zdaj še ni znano, kako bo nova metoda funkcionirala in ali bodo pristojni preverjali, če jo ljudje spoštujejo. Agencija naj bi podrobnejša navodila izdala prihodnje dni.

Covid-19 v Srbiji Slovenija Spet velikanski skok okužb, covid-19 terjal še eno življenje Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Slovenija Gantar o meji s Hrvaško: Ni rešitev to, da se vsaka država zapira!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.