Estonija z evrom

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Predsedovanje Evropski uniji s prvim januarjem prevzema Madžarska. Estonija vstopila v območje evra.
Oglej si celoten članek

Predsedovanje Evropski uniji je medtem za šest mesecev prevzela Madžarska. Glavni izziv za unijo, Madžarska sicer ni članica območja evra, ostaja kriza v območju evra.

Estonija je z današnjim dnem postala prva nekdanja država Sovjetske zveze, ki je prevzela evropsko valuto in 17 članica evroobmočja. Staro krono so z evrom zamenjali ob polnoči.

Predsednik vlade Andrus Ansip je prehod v evroobmočje obeležil z dvigom evrskih bankovcev iz bankomata. "To je majhen korak za evroobmočje in velik za Estonijo," je dejal.

Evropski uniji se je nekdanja sovjetska republika pridružila leta 2004, skupaj s sosednjima baltskima deželama Litvo in Latvijo. Drugi dve baltski državi načrtujeta vstop v evroobmočje leta 2014. 

Denarna enota, v katero vstopa, je trenutno soočena z globoko krizo zaradi visoke zadolženosti nekaterih držav. Članice evra so že morale priskočiti  na pomoč Grčiji in Irski, podoben scenarij pa se lahko zgodi tudi na Portugalskem, v Španiji in Italiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.