Svet
5 ogledov

Estonija z evrom

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predsedovanje Evropski uniji s prvim januarjem prevzema Madžarska. Estonija vstopila v območje evra.

Predsedovanje Evropski uniji je medtem za šest mesecev prevzela Madžarska. Glavni izziv za unijo, Madžarska sicer ni članica območja evra, ostaja kriza v območju evra.

Estonija je z današnjim dnem postala prva nekdanja država Sovjetske zveze, ki je prevzela evropsko valuto in 17 članica evroobmočja. Staro krono so z evrom zamenjali ob polnoči.

Predsednik vlade Andrus Ansip je prehod v evroobmočje obeležil z dvigom evrskih bankovcev iz bankomata. "To je majhen korak za evroobmočje in velik za Estonijo," je dejal.

Evropski uniji se je nekdanja sovjetska republika pridružila leta 2004, skupaj s sosednjima baltskima deželama Litvo in Latvijo. Drugi dve baltski državi načrtujeta vstop v evroobmočje leta 2014. 

Denarna enota, v katero vstopa, je trenutno soočena z globoko krizo zaradi visoke zadolženosti nekaterih držav. Članice evra so že morale priskočiti  na pomoč Grčiji in Irski, podoben scenarij pa se lahko zgodi tudi na Portugalskem, v Španiji in Italiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.