EU bo kršiteljem stopila na prste

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Evropska komisija predlaga nove sankcije za tiste članice, ki bodo kršile proračunsko disciplino.
Oglej si celoten članek

Komisija je danes v Bruslju predlagala več orodij za krepitev gospodarskega upravljanja in preprečitev morebitnih novih dolžniških kriz v EU. Predlaga preventivne finančne sankcije za kršitelje proračunske discipline, ki vključujejo možnost zamrznitve evropskih sredstev.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes poudaril, da je še zlasti pomembno okrepiti pakt stabilnosti in rasti, ki določa proračunska pravila. Zgornja meja javnofinančnega primanjkljaja je postavljena pri treh odstotkih bruto domačega proizvoda, javnega dolga pa pri 60 odstotkih bruto domačega proizvoda.

Večji razpon sankcij
To po njegovih besedah pomeni večji razpon sankcij in možnost, da so uvedene v zgodnejši fazi kot preventivni ukrep za preprečevanje kršitev, ki bi lahko ogrozile finančno stabilnost EU. Sedanja pravila v skrajni fazi postopka zaradi kršitev pakta predvidevajo finančno kazen do pol odstotka BDP države kršiteljice, vendar je doslej ni dobila še nobena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.