Svet
8 ogledov

EU bo kršiteljem stopila na prste

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropska komisija predlaga nove sankcije za tiste članice, ki bodo kršile proračunsko disciplino.

Komisija je danes v Bruslju predlagala več orodij za krepitev gospodarskega upravljanja in preprečitev morebitnih novih dolžniških kriz v EU. Predlaga preventivne finančne sankcije za kršitelje proračunske discipline, ki vključujejo možnost zamrznitve evropskih sredstev.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes poudaril, da je še zlasti pomembno okrepiti pakt stabilnosti in rasti, ki določa proračunska pravila. Zgornja meja javnofinančnega primanjkljaja je postavljena pri treh odstotkih bruto domačega proizvoda, javnega dolga pa pri 60 odstotkih bruto domačega proizvoda.

Večji razpon sankcij
To po njegovih besedah pomeni večji razpon sankcij in možnost, da so uvedene v zgodnejši fazi kot preventivni ukrep za preprečevanje kršitev, ki bi lahko ogrozile finančno stabilnost EU. Sedanja pravila v skrajni fazi postopka zaradi kršitev pakta predvidevajo finančno kazen do pol odstotka BDP države kršiteljice, vendar je doslej ni dobila še nobena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.