Evakuacija Madžarov zaradi nevarnosti

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Madžarska, Kolontar, strupena brozga, naravna nesreča Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Donava teče čez ozemlje Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Romunije, Moldavije in Ukraj Foto: Žurnal24 Madžarska, Kolontar, strupena brozga, naravna nesreča Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov Foto: Žurnal24 Madžarska, Donava, strupena snov
Madžarske oblasti so odredile evakuacijo kraja Kolontar, ker obstaja nevarnost novega razlitja strupene brozge iz zadrževalnikov tovarne aluminija.
Oglej si celoten članek

Kot je pojasnil vodja regionalne službe za preprečevanje nesreč Tibor Dobson, strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko zaradi oslabljenih sten zadrževalnika prišlo do novega izlitja.

Pogled na Madžarske kraje iz zraka resnično spominja na dogajanje pred časom v Mehiškem zalivu, kot opozarjajo nekateri. Oglejte si galerijo.

Izlitje vzelo najmanj 7 življenj
V ponedeljkovem izlitju 700.000 kubičnih metrov strupene brozge je po zadnjih podatkih umrlo sedem ljudi, okoli 150 je bilo ranjenih. Brozga je poplavila več vasi in povzročila ogromno okoljsko škodo.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je  obiskal prizadeto območje, je izjavil, da je novo izlitje verjetno. "Če bo nasip popustil, se bo razlilo 500.000 kubičnih metrov snovi. Na severni strani zadrževalnika je vidnih več razpok," je dodal.

Prebivalce vasi Kolontar so začeli evakuirati ob šestih zjutraj. Evakuacijo okoli 700 ljudi je odredil madžarski notranji minister Sandor Pinter. Prebivalci se bodo lahko na domove vrnili, ko bodo utrdili nasip, ki zadržuje rdečo brozgo.

Morda bodo odredili tudi evakuacijo kraja Devecser, kjer živi okoli 3500 ljudi. Oblasti so jim že naročile, naj si pripravijo vse najnujnejše za morebiten odhod.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.