Svet
13 ogledov

Evakuacija Madžarov zaradi nevarnosti

(Foto: Reuters)
1/11
Žurnal24 main
Madžarske oblasti so odredile evakuacijo kraja Kolontar, ker obstaja nevarnost novega razlitja strupene brozge iz zadrževalnikov tovarne aluminija.

Kot je pojasnil vodja regionalne službe za preprečevanje nesreč Tibor Dobson, strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko zaradi oslabljenih sten zadrževalnika prišlo do novega izlitja.

Pogled na Madžarske kraje iz zraka resnično spominja na dogajanje pred časom v Mehiškem zalivu, kot opozarjajo nekateri. Oglejte si galerijo.

Izlitje vzelo najmanj 7 življenj
V ponedeljkovem izlitju 700.000 kubičnih metrov strupene brozge je po zadnjih podatkih umrlo sedem ljudi, okoli 150 je bilo ranjenih. Brozga je poplavila več vasi in povzročila ogromno okoljsko škodo.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je  obiskal prizadeto območje, je izjavil, da je novo izlitje verjetno. "Če bo nasip popustil, se bo razlilo 500.000 kubičnih metrov snovi. Na severni strani zadrževalnika je vidnih več razpok," je dodal.

Prebivalce vasi Kolontar so začeli evakuirati ob šestih zjutraj. Evakuacijo okoli 700 ljudi je odredil madžarski notranji minister Sandor Pinter. Prebivalci se bodo lahko na domove vrnili, ko bodo utrdili nasip, ki zadržuje rdečo brozgo.

Morda bodo odredili tudi evakuacijo kraja Devecser, kjer živi okoli 3500 ljudi. Oblasti so jim že naročile, naj si pripravijo vse najnujnejše za morebiten odhod.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.