Evropa počasi opravlja polete

Foto: Žurnal24 Na letališčih je še vedno veliko potnikov. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 V Franciji je poleg letališča Charles de Gaule - Roissy odprto tudi letališče Or Foto: Žurnal24 Potniki nestrpno čakajo napovedi letov. Foto: Žurnal24 Britanski turisti bodo verjetno morali še malce seči v žep, da se bodo lahko vrn Foto: Žurnal24 Vrste so se vile tudi na letališču v Frankfurtu. Foto: Žurnal24 Na frankfurtskem letališču je obtičala tudi navijaška skupina, ki je s točkami k Foto: Žurnal24 Ženske je snemal na frankfurtskem letališču. (Foto: Reuters)
Danes se pričakuje, da se bo po Evropi izvedla približno polovica letov. Pet dni po izbruhu vulkana in širjenju vulkanskega pepela je na tleh še veliko letal.
Oglej si celoten članek

Nad Evropo prihaja nov oblak vulkanskega prahu, po večini pa se letališča odpirajo. Zaradi širjenja novega oblaka so evropska letališča različno odprta.

Letala so danes med drugim že vzletela iz Pariza, Amsterdama in Frankfurta, na letališčih po Evropi pa je še vedno veliko prizemljenih letal. Zaradi novega vulkanskega oblaka, ki se širi z Islandije, je večina letališč v Veliki Britaniji zaprtih, tudi v Londonu.

Evropska organizacija za varnost zračne plovbe Eurocontrol, ki se nahaja v Bruslju, sporoča, da bi se danes po Evropi lahko opravilo 14 tisoč letov od okoli 27 tisoč, ki se jih po navadi opravi na dan.

Več lave, manj prahu
Strokovnjaki menijo, da je islandski vulkan Ejyafjallajökull, ki je bruhnil v sredo drugič v tem mesecu, prešel v novo fazo in proizvaja več lave kot pepela in dima. "Tresljaji v vulkanu so se rahlo povečali, vendar pa to nič ne pove o količini prahu. Začelo se je predvsem bruhanje lave,'' je dejal islandski strokovnjak Sigtrudur Arnsdottir.

Oblak vulkanskega prahu naj bi bil tako manjši, hkrati pa se zadržuje na nižji višini.

Konec tedna nad Arktiko
Vulkanski pepel z islandskega ognjenika bo po pričakovanjih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) konec tedna, ko se bo vreme spremenilo, spremenil smer in se obrnil proti Arktiki. Trenutne vremenske razmere ne pomagajo k temu, da bi se oblak pepela razpršil. Razmere pa se bodo po pričakovanjih WMO spremenile proti koncu tedna, ko se bo po napovedih nad Islandijo razvilo močnejše območje nizkega zračnega pritiska.

Zračni prostor je popolnoma odprt:

Avstrija
Bosna in Hercegovina
Bolgarija
Češka
Litva
Črna gora
Romunija
Luksemburg
Rusija
Srbija
Švica

Stanje v evropskih državah:

Belgija – zračni prostor so odprli danes ob 7. uri. Sprva bodo dovolili le pristajanje letal, popoldan pa tudi vzletanje. Letalskim družbam so sicer dovolili, da so poskrbele za vrnitev svojih letal v državo, vendar brez potnikov.
 
Velika Britanija – letališča so začeli odpirati ob 7. uri. Zračni prostor nad Škotsko in Severno Irsko je odprt, nad Anglijo je delno odprt. Londonska letališča ostajajo zaprta.

Danska – Zračni prostor je odprt nad 16.000 čevlji (5060 metrov). Na letališčih letala ne pristajajo.

Estonija
 – letalski prostor so odprli danes ponoči za šest ur.

Finska – zračni prostor zaprt najmanj do 16. ure danes.

Francija – danes načrtuje postopno odpiranje letališč in ustvarjanje koridorjev, kjer je letenje dovoljeno. Iz Pariza na mednarodna letališča letala letijo omejeno. Večina letališč po državi je odprtih.

Nemčija – zračni prostor je z nekaterimi izjemami zaprt najmanj danes do 18. ure po srednjeevropskem času . Lufthansa namerava opraviti 200 letov.



Madžarska – zaradi večjih količin vulkanskega prahu v zraku so zaprli del zračnega prostora na zahodu države pod višino 6.000 metrov.

Irska – vsi poleti, namenjeni na sever Evrope, so odpovedani najmanj do sredine srede. Aer Lingus bo opravil vse za danes načrtovane čezatlantske polete.

Italija – Zračni prostor je odprt. Z in na milansko letališče vzleta nekaj letal.

Latvija – zračni prostor zaprt, dovoljeni preleti nad 6.000 metri.

Nizozemska – že včeraj ob 19. uri je z letališča Schipol poletelo potniško letalo. Zračni prostor je odprt, v Amsterdamu letala pristajajo in vzletajo.

Norveška – letalski promet poteka povečini normalno. Še vedno so zaprti nekateri deli zračnega prostora na severu države.

Poljska – danes so zaradi ponovnega pojava vulkanskega prahu zračni prostor spet zaprli.

Slovaška – letališče v Bratislavi je zaprto, na vzhodu države je zračni prostor popolnoma odprt, nad preostalim delom države pa je dovoljeno letenje nad 7.500 metri.

Španija – Zračni prostor je odprt, vsa letališča normalno delujejo.

Švedska – Zračni prostor je odprt.

Švica – Zračni prostor je odprt.

Norveška – Zračni prostor je zaprt.

Poljska – Zračni prostor je zaprt.

Turčija – delujejo vsa letališča, na določenem območju morajo leteti nad 6.000 metri.

Ukrajina – letališče v Kijevu je odprto.

Kakšne so razmere v Sloveniji, si oglejte na tej povezavi.

Nebo v treh conah
Danes zjutraj je začela veljati odločitev evropskih prometnih ministrov, ki so včeraj na videokonferenci določili tri cone zračnega prostora. V eni je letenje povsem prepovedano. Druga cona je tista, v kateri bo količina prašnih delcev manjša, režim letenja v tej coni bo določala vsaka država članica sama. V tretji coni, kjer ni prisotnosti prašnih delcev, pa omejitev ne bo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.