Evropa pripravlja novo veliko finančno injekcijo za Ukrajino

Foto: Epa
Foto: Epa
Evropska unija želi zagotoviti, da bodo sredstva, namenjena oboroževanju Ukrajine, usmerjena.
Oglej si celoten članek

Evropska unija naj bi predlagala, da se milijarda evrov sredstev nameni za točno določeno vrsto orožja, natančneje za 155 mm topniške granate, piše Politico. Članice EU so decembra lani sprejele odločitev, da povečajo sredstva, namenjena vojaški pomoči Ukrajini v letu 2023 za 2 milijardi evrov na 3,6 milijarde. 

EU dobavlja orožje Ukrajini preko posebnega izvenproračunskega sklada Evropski mirovni instrument, ki omogoča financiranje operativnih ukrepov vojaškega ali obrambnega pomena v okviru skupne zunanje in varnostne politike. 

Države članice, ki bi pomagale z orožjem, bi dobile 90-odstotno povračilo. Lani so se nekatere države članice, še posebej Poljska, ki je do zdaj obilno pomagala Ukrajini z orožjem, znašle v težavah, ko je stopnja povračila padla pod 50 odstotkov. Države, ki so zadržane do pomoči z orožjem, bi lahko to nadomestile s "prostovoljnimi finančnimi prispevki", piše Politico in pri tem navaja Avstrijo, ki je zavzela nevtralno stališče, in Madžarsko. V predlogu naj bi bilo zapisano tudi, da bodo upoštevali določene pravne zadržke držav.  

Države članice naj bi se odločile tudi za projekt skupnega naročanja orožja, ki naj bi trajal sedem let. Do zdaj je zanimanje za sodelovanje izrazilo 25 držav in Norveška. 

V dokumentu naj bi bila izražena tudi potreba po povečanju proizvodnje orožja v Evropi. 

O dokumentu, ki naj bi ga predstavil Josep Borrell, bodo ministri za obrambo predvidoma razpravljali na neuradnem srečanju v Stockholmu prihodnji teden. Uradni dogovor se pričakuje do 20. marca in njegova potrditev nato v naslednjih dneh. V dokumentu naj bi bil predlog za večji paket podpore, v okviru katerega bi, kot omenjeno, milijardo evrov namenili za dobavo streliva. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 18:47 2. Marec 2023.

    Zelo podobno naročanju kovidnega strupa oz. takoimenovanih cepiv. Izgleda, da se ta svet ukvarja le še z uničevanjem vsega, kar …

  • 15:24 2. Marec 2023.

    To ne vodi več nikamor. Hlapčevska EU bo zmeraj sledila ZDA, se pravi frčimo naravnost v katastrofo. Če kdo, potem …

  • 14:49 2. Marec 2023.

    Pri nas pa že en teden ponovno zbira- donira denar za otroke, radi neke genske bolezni.. in to milijone €

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.