Evropa ranljiva tudi, ko gre za zdravila

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ministri EU za zdravje se bodo zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestali na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni.
Oglej si celoten članek

Med ključnimi cilji je okrepiti usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij, ter zagotoviti ustrezno oskrbo z zdravili. Evropa je na tem področju ranljiva, saj je večina proizvodnje zunaj EU. Eden ključnih izzivov je zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Ključna beseda danes je sodilarnost, izpostavlja Evropska komisija. 

Od prvega izrednega zasedanja ministrov 13. februarja so se razmere zaostrile, virus se je od takrat močno razširil. Prve potrjene primere okužbe je te dni zabeležila tudi Slovenija, kjer bodo epidemiologi poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci.

Zdravje Kako koronavirus ločiti od prehlada

Po svetu je trenutno okuženih skoraj 100.000 ljudi, največ na Kitajskem, sledijo Južna Koreja, Iran, Japonska in Italija. Za posledicami bolezni je do zdaj umrlo okoli 3400 ljudi. V EU je koronavirus potrjen v 26 državah članicah. Število smrtni žrtev na območju EU je preseglo 150. 

Nemčija in Francija prepovedali izvoz mask in rokavic

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je izpostavila, da gre danes za solidarnost, pripravljenost in usklajevanje. Članice je pozvala, naj delijo informacije o sprejetih in načrtovanih ukrepih, sledijo nasvetom zdravstvenih organizacij, zagotovijo zmogljivosti v bolnišnicah in ustrezno obveščajo ljudi. "Ključno sporočilo je solidarnost," je izpostavila.

Več ministrov je danes opozorilo, da se članice spopadajo s problemom pomanjkanja osebne zaščitne opreme. Med njimi je belgijska ministrica Maggie De Block, ki je pozvala k ustavitvi praks zviševanja cen nujno potrebne opreme in izboljšanju transparentnosti delovanja industrije. Precej je tudi pozivov k zagotovitvi ustreznih informacij o zalogah in proizvodnih zmogljivostih.

Kljub pozivom k usklajevanju in solidarnosti sta sicer Nemčija in Francija po poročanju tujih medijev prepovedali izvoz zdravstvene zaščitne opreme, na primer mask in rokavic. Nekateri ministri so danes pozvali k informacijam in pojasnilom glede teh ukrepov.

Foto: Profimedia Koronavirus

Evropa zaradi koronavirusa zelo ranljiva

Eden od pomembnih izzivov je tudi zagotoviti dovolj zdravil. Predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) je sicer danes zatrdil, da oskrba z zdravili za zdaj ni prizadeta. A Evropa je na tem področju zaradi koronavirusa zelo ranljiva - večina proizvodnje je namreč zunaj EU. V takih primerih, ko je motena proizvodnja v Aziji, lahko to vpliva na oskrbo z zdravili, je v četrtek v Ljubljani opozoril minister za zdravje Aleš Šabeder.

Slovenski minister je v četrtek sicer izpostavil, da ta trenutek oskrba z zdravili in medicinskimi pripomočki, razen z zaščitno opremo, ki je težava po vsem svetu, ni problem. Povedal je tudi, da so na prejšnjem sestanku ministri razpravljali o pobudi, da bi del proizvodnje zdravil vrnili v EU in tako zagotovili nemoteno preskrbo z zdravili.

Šabeder bo danes kolege seznanil s stanjem okuženih v Sloveniji ter pojasnil ukrepanje vlade in pristojnih institucij. Predvidoma bo podprl dosedanja prizadevanja na ravni EU, na primer skupno naročilo osebne zaščitne opreme, pri katerem sodeluje dvajset članic, tudi Slovenija, ter izpostavil potrebo po proizvodnji surovin in najnujnejših učinkovin v Evropi.

Virus je treba upočasniti in zajeziti

"Virus je v Evropi. Izziv je, da upočasnimo njegovo širjenje in ga zajezimo," pa je ob prihodu izpostavil nemški minister za zdravje Jens Spahn. Nemčija po njegovih besedah ne vidi potrebe po omejevanju prostega gibanja oseb znotraj schengenskega prostora.

Številni ministri pozivajo tudi k smernicam glede ukrepanja v primerih velikih javnih dogodkov ter na sploh k uskladitvi ukrepov, ki so sedaj zelo različni. Italija je na primer zaprla vse šole, medtem ko Nemčija ta ukrep za zdaj zavrača kot pretiran.

Zdravje Na teh mestih lahko dobite informacije o koronavirusu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.