FBI: Sledi vodijo h Kim Džong Unu

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriška zvezna policija FBI je uradno obtožila Severno Korejo, da stoji za odmevnim vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony Pictures Entertainment, kar pomeni, da bodo kmalu sledili povračilni ukrepi.
Oglej si celoten članek

Hekerji so iz sistema pokradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto zaposlenih, ki je spravila v zadrego številne ljudi. Za povrh pa so še zagrozili s terorističnimi napadi na premiero filma The Interview, zaradi česar je film za nedoločen čas umaknjen.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un je kot kaže podobno občutljiv na filmske izdelke, ki mu niso naklonjeni, kot so prenapeteži v muslimanskem svetu. Dokumentarni film o preroku Mohamedu je pred leti sprožil hude proteste po muslimanskem svetu, The Interview, ki se norčuje iz Kim Džong Una, pa sodobnejši odgovor.

ZDA lahko odgovorijo z isto mero, saj drugih možnosti ni veliko. Severna Koreja je že na seznamu držav podpornic terorizma, proti njej pa so uvedene gospodarske in druge sankcije zaradi jedrskega programa. Med možnostmi je omejitev dostopa Severne Koreje do mednarodnih finančnih trgov, kar bi obubožano komunistično državo še bolj osiromašilo."Dejanja Severne Koreje so bila namenjena povzročitvi hude škode ameriškemu podjetju ter zatiranju pravice do izražanja. Takšno ustrahovanje presega meje sprejemljivega obnašanja države," je sporočil FBI, ki je v primeru Sonyja odkril številne sledi, podobne preteklim podobnim dejanjem, povezanim s Pjongjangom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.