Svet
8 ogledov

FBI: Sledi vodijo h Kim Džong Unu

Kim Džong Un EPA
Ameriška zvezna policija FBI je uradno obtožila Severno Korejo, da stoji za odmevnim vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony Pictures Entertainment, kar pomeni, da bodo kmalu sledili povračilni ukrepi.

Hekerji so iz sistema pokradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto zaposlenih, ki je spravila v zadrego številne ljudi. Za povrh pa so še zagrozili s terorističnimi napadi na premiero filma The Interview, zaradi česar je film za nedoločen čas umaknjen.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un je kot kaže podobno občutljiv na filmske izdelke, ki mu niso naklonjeni, kot so prenapeteži v muslimanskem svetu. Dokumentarni film o preroku Mohamedu je pred leti sprožil hude proteste po muslimanskem svetu, The Interview, ki se norčuje iz Kim Džong Una, pa sodobnejši odgovor.

ZDA lahko odgovorijo z isto mero, saj drugih možnosti ni veliko. Severna Koreja je že na seznamu držav podpornic terorizma, proti njej pa so uvedene gospodarske in druge sankcije zaradi jedrskega programa. Med možnostmi je omejitev dostopa Severne Koreje do mednarodnih finančnih trgov, kar bi obubožano komunistično državo še bolj osiromašilo."Dejanja Severne Koreje so bila namenjena povzročitvi hude škode ameriškemu podjetju ter zatiranju pravice do izražanja. Takšno ustrahovanje presega meje sprejemljivega obnašanja države," je sporočil FBI, ki je v primeru Sonyja odkril številne sledi, podobne preteklim podobnim dejanjem, povezanim s Pjongjangom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.