Finski premier ponudil odstop

Foto: Žurnal24 Premier Matti Vanhanen pri predsednici Tarji Halonen. (Foto: Reuters)
Finski premier Matti Vanhanen je predsednici Tarji Halonen ponudil odstop vlade. Na premierskem stolčku ga bo zamenjala ministrica Kiviniemova.
Oglej si celoten članek

Premierjeva Sredinska stranka je v soboto za svojo novo voditeljico izbrala ministrico za javno upravo in lokalno samoupravo Mari Kiviniem. Ta bo Vanhanena predvidoma nasledila tudi na položaju predsednika vlade.

Kot so sporočili iz urada predsednice, je sprejela odstopno izjavo, Vanhanena pa prosila, naj vlada do imenovanja nove opravlja tekoče posle. Parlament bo o novem premierju oz. premierki predvidoma odločal v torek.

Sredinska stranka je na sobotnem kongresu za novo voditeljico stranke izbrala Kiviniemovo. Vanhanen je odstop s položaja predsednika stranke presenetljivo napovedal decembra lani in obenem nakazal tudi predčasen umik s čela vlade.

Za to se je, kot je pojasnil, odločil zaradi operacije noge, v ozadju pa so se širile govorice, da je njegovo predčasno slovo s položaja premiera posledica njegove domnevne vpletenosti v finančne škandale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.