Svet
18 ogledov

Finski premier ponudil odstop

Premier Matti Vanhanen pri predsednici Tarji Halonen. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Finski premier Matti Vanhanen je predsednici Tarji Halonen ponudil odstop vlade. Na premierskem stolčku ga bo zamenjala ministrica Kiviniemova.

Premierjeva Sredinska stranka je v soboto za svojo novo voditeljico izbrala ministrico za javno upravo in lokalno samoupravo Mari Kiviniem. Ta bo Vanhanena predvidoma nasledila tudi na položaju predsednika vlade.

Kot so sporočili iz urada predsednice, je sprejela odstopno izjavo, Vanhanena pa prosila, naj vlada do imenovanja nove opravlja tekoče posle. Parlament bo o novem premierju oz. premierki predvidoma odločal v torek.

Sredinska stranka je na sobotnem kongresu za novo voditeljico stranke izbrala Kiviniemovo. Vanhanen je odstop s položaja predsednika stranke presenetljivo napovedal decembra lani in obenem nakazal tudi predčasen umik s čela vlade.

Za to se je, kot je pojasnil, odločil zaradi operacije noge, v ozadju pa so se širile govorice, da je njegovo predčasno slovo s položaja premiera posledica njegove domnevne vpletenosti v finančne škandale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.