Francozi o napadu na Sirijo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francoski parlament bo danes na izredni seji razpravljal o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska.
Oglej si celoten članek

Glasovanja o sodelovanju Francije v morebitnem posegu ni pričakovati, saj naj bi francoski parlament počakal na odločitev ameriškega kongresa, ki bo o Siriji razpravljal prihodnji teden.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki glasno navija za kaznovanje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem, pred razpravo v narodni skupščini ni izključil možnosti, da bodo poslanci glasovali o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji, čeprav francoska ustava tega od njih ne zahteva. V ustavi namreč piše, da predsednik republike zgolj obvesti parlament o svoji odločitvi o vojaškem posredovanju v tujini najmanj tri dni pred začetkom.

74 odstotkov si želi, da bi glasovali poslanci

Vprašanje glasovanja se je odprlo, ko je britanski parlament minuli teden zavrnil sodelovanje Velike Britanije v vojaški akciji proti sirskemu režimu in ko je tudi ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bo podporo za napad na Sirijo iskal v kongresu.

V torek objavljena anketa je sicer pokazala, da 74 odstotkov Francozov želi, da bi o morebitnem posredovanju v Siriji glasovali poslanci, kaže anketa televizije BFM. Vprašali so 953 odraslih.

Obama, ki je prepričan, da bo v kongresu dobil zeleno luč, bo sicer danes na uradnem obisku na Švedskem, kjer se bo ustavil na poti v Sankt Peterburg na vrh skupine G20. Po pričakovanjih bo srečanje potekalo v senci grožnje z vojaškim posredovanjem v Siriji in prizadevanj za diplomatsko rešitev krize v tej državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.