Svet
7 ogledov

Francozi o napadu na Sirijo

 Francois Hollande Reuters
Francoski parlament bo danes na izredni seji razpravljal o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska.

Glasovanja o sodelovanju Francije v morebitnem posegu ni pričakovati, saj naj bi francoski parlament počakal na odločitev ameriškega kongresa, ki bo o Siriji razpravljal prihodnji teden.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki glasno navija za kaznovanje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem, pred razpravo v narodni skupščini ni izključil možnosti, da bodo poslanci glasovali o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji, čeprav francoska ustava tega od njih ne zahteva. V ustavi namreč piše, da predsednik republike zgolj obvesti parlament o svoji odločitvi o vojaškem posredovanju v tujini najmanj tri dni pred začetkom.

74 odstotkov si želi, da bi glasovali poslanci

Vprašanje glasovanja se je odprlo, ko je britanski parlament minuli teden zavrnil sodelovanje Velike Britanije v vojaški akciji proti sirskemu režimu in ko je tudi ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bo podporo za napad na Sirijo iskal v kongresu.

V torek objavljena anketa je sicer pokazala, da 74 odstotkov Francozov želi, da bi o morebitnem posredovanju v Siriji glasovali poslanci, kaže anketa televizije BFM. Vprašali so 953 odraslih.

Obama, ki je prepričan, da bo v kongresu dobil zeleno luč, bo sicer danes na uradnem obisku na Švedskem, kjer se bo ustavil na poti v Sankt Peterburg na vrh skupine G20. Po pričakovanjih bo srečanje potekalo v senci grožnje z vojaškim posredovanjem v Siriji in prizadevanj za diplomatsko rešitev krize v tej državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.