Francozi teroristom: Ni nas strah

Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija Foto: EPA Demonstracije Francija
Ulice francoskih mest zavzelo več deset tisoč ljudi, ki teroristom sporočajo: Ni nas strah.
Oglej si celoten članek

V več francoskih mestih od poznega popoldneva potekajo zborovanja v spomin na žrtve današnjega napada na satirični tednik Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Zborovanj pod sloganom solidarnosti Je suis Charlie (Jaz sem Charlie), se je v Franciji skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi.

Na trgu Place de la Republique v središču Pariza, manj kot kilometer od prizorišča krvavega napada, se je po navedbah policije zbralo kakih 35.000 ljudi, ki so v tišini počastili spomin na žrtve.

Številni med njimi v znak solidarnosti z žrtvami nosijo črne nalepke ali transparente s sloganom Je suis Charlie. Pariška županja Anne Hidalgo je na zborovanju napovedala, da bo Charlie Hebdo postal "častni meščan" Pariza.

V Lyonu, tretjem največjem francoskem mestu, se je po podatkih policije zbralo med 10.000 in 15.000 ljudi, v Toulousu 10.000, v Marseillu pa 7000. O več tisoč udeležencih pohodov solidarnosti poročajo tudi iz mest Nantes, Rennes in Bordeaux, zborovanja pa so potekala v še več kot desetih drugih mestih po vsej Franciji.

V spomin na novinarje tudi drugje po Evropi

Spomin na žrtve napada, ki je pretresel svet, so počastili tudi v številnih mestih po Evropi. V Berlinu se je pred francoskim veleposlaništvom zbralo okoli 500 ljudi. Množica je v francoskem jeziku vzklikala: "Naj živi svoboda, naj živi tisk, naj živi karikatura!"

V belgijski prestolnici Bruselj je pred francosko veleposlaništvo prišlo kakih 200 ljudi, toliko pa se jih je zbralo tudi v mestu Liege. V Londonu, Madridu ter švicarskih mestih Ženeva in Lausanne se je v spomin na žrtve drame v Parizu zbralo po 500 ljudi. O shodih v spomin na žrtve poročajo tudi z Dunaja, iz Haaga in Stockholma.

Najhujši teroristični napad na ozemlju Francije v zadnjih skoraj dvesto letih so izvedli najmanj trije napadalci, ki so še na begu. Svet se je na napad odzval z ogorčenjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:50 8. Januar 2015.

    BRAVO končno nekdo ki razmišlja s svojo glavo!

  • 06:51 8. Januar 2015.

    dobili so ih to so bili tri brata

  • 01:30 8. Januar 2015.

    Od danes naprej se bom do muslimanov obnašal povsem drugače kot sem se do sedaj. Kako ?!<br />Nezaupljivo. Že vem, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.