Svet
11 ogledov

Francozi teroristom: Ni nas strah

Demonstracije Francija
1/9
EPA
Ulice francoskih mest zavzelo več deset tisoč ljudi, ki teroristom sporočajo: Ni nas strah.

V več francoskih mestih od poznega popoldneva potekajo zborovanja v spomin na žrtve današnjega napada na satirični tednik Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Zborovanj pod sloganom solidarnosti Je suis Charlie (Jaz sem Charlie), se je v Franciji skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi.

Na trgu Place de la Republique v središču Pariza, manj kot kilometer od prizorišča krvavega napada, se je po navedbah policije zbralo kakih 35.000 ljudi, ki so v tišini počastili spomin na žrtve.

Številni med njimi v znak solidarnosti z žrtvami nosijo črne nalepke ali transparente s sloganom Je suis Charlie. Pariška županja Anne Hidalgo je na zborovanju napovedala, da bo Charlie Hebdo postal "častni meščan" Pariza.

V Lyonu, tretjem največjem francoskem mestu, se je po podatkih policije zbralo med 10.000 in 15.000 ljudi, v Toulousu 10.000, v Marseillu pa 7000. O več tisoč udeležencih pohodov solidarnosti poročajo tudi iz mest Nantes, Rennes in Bordeaux, zborovanja pa so potekala v še več kot desetih drugih mestih po vsej Franciji.

V spomin na novinarje tudi drugje po Evropi

Spomin na žrtve napada, ki je pretresel svet, so počastili tudi v številnih mestih po Evropi. V Berlinu se je pred francoskim veleposlaništvom zbralo okoli 500 ljudi. Množica je v francoskem jeziku vzklikala: "Naj živi svoboda, naj živi tisk, naj živi karikatura!"

V belgijski prestolnici Bruselj je pred francosko veleposlaništvo prišlo kakih 200 ljudi, toliko pa se jih je zbralo tudi v mestu Liege. V Londonu, Madridu ter švicarskih mestih Ženeva in Lausanne se je v spomin na žrtve drame v Parizu zbralo po 500 ljudi. O shodih v spomin na žrtve poročajo tudi z Dunaja, iz Haaga in Stockholma.

Najhujši teroristični napad na ozemlju Francije v zadnjih skoraj dvesto letih so izvedli najmanj trije napadalci, ki so še na begu. Svet se je na napad odzval z ogorčenjem.

Komentarjev 4
  • 4krogci 07:50 08.januar 2015.

    BRAVO končno nekdo ki razmišlja s svojo glavo!

  • vladek 06:51 08.januar 2015.

    dobili so ih to so bili tri brata

  • mirko 01:30 08.januar 2015.

    Od danes naprej se bom do muslimanov obnašal povsem drugače kot sem se do sedaj. Kako ?!Nezaupljivo. Že vem, da mi bodo očitali, da vse mečem v en koš. Ja, res je, točno to bom delal, saj ne vidim ...prikaži večm v glavo kako kdo razmišlja. Od danes naprej je zame vsak musliman, potencionalno možen TERORIST, amen !!! Tudi tisti pošteni muslimani (zmerni), so odgovorni, zato ker ne čistijo v svoji veri takih skrajnežev iz svojih vrst. Če jih bi že v svojih vrstah izobčili in izolirali, bi jih že več kot 90% onemogočili, tako jim pa dajejo z svojo neaktivnostjo potuho.