Svet
17 ogledov

Z rafalom na sedež satiričnega časopisa

satirični časopis
1/12
EPA
V napadu na sedež satiričnega časopisa mrtvih 12 ljudi, devet ranjenih.

Oboroženi napadalci so v Parizu vdrli na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo. Mrtvih je 12 ljudi, devet je ranjenih, med njimi štirje v kritičnem stanju, je potrdila pariška policija. Med ubitimi so štirje karikaturisti časnika, med njimi tudi urednik Stephane Charbonnier, znan pod vzdevkom Charb. Med mrtvimi sta tudi dva policista. Napadalci so bili oboroženi s puškami kalašnikov in metalcem raket.

Napadalci naj bi zbežali v črnem avtomobilu in pri tem ranili enega policista in več pešcev, poroča The Telegraph. Le Monde poroča, da naj bi napadalci govorila francosko brez naglasa. Ob napadu naj bi zavpili: "Maščevali smo preroka!" 

Ena od karikaturistk je za nek francoski časnik opisala trenutek, ko se je srečala z dvema napadalcema, ko sta želela vstopiti v pisarno. "Ko sem prišla do vhodnih vrat stavbe, sta nam dva zamaskirana in oborožena moška zagrozila. Želela sta vstopiti in iti gor. Vtipkala sem kodo. Streljala sta na Wolinskega, Cabuja ... Pet minut je trajalo ... Skrila sem se pod mizo ... Govorila sta popolno francosko ... Rekla sta, da sta Al Kajda." 

Po podatkih televizije France TV naj bi se napad zgodil med tedenskim sestankom uredništva, kar pomeni, da so bili prisotni vsi novinarji. 

"Gre za teroristični napad"

Na območju celotnega Pariza veljajo izredne razmere, posebni ukrepi pa na vseh medijskih hišah. "Gre za teroristični napad," je izjavil francoski predsednik Francois Hollande. Hollande je napovedal, da bodo napadalce našli in kaznovali. Za 20. uro je napovedal tiskovno konferenco.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je dejal, da oblasti v povezavi z dogodkom iščejo tri napadalce. To je prvič, da se omenjajo trije napadalci, saj sta bila na doselj objavljenih posnetkih vidna le dva.

Sklicana je izredna seja vlade. Do nadaljnjega so odpovedani vsi šolski izleti in dejavnosti izven šolskih poslopij na območju Pariza. 

"Bili so dobro pripravljeni in opremljeni"

Francoski strokovnjak za terorizem Jean Charles Brisard je za BBC dejal, da je bil napad skrbno načrtovan. "Na podlagi fotografij in posnetkov, ki prihajajo na dan, je jasno, da so bili posamezniki dobro pripravljeni in dobro opremljeni. Imeli so vojaško orožje in verjetno nosili neprebojne jopiče. Ti posamezniki so bili dobro izurjeni in odločeni izvesti teroristični napad, ki je najverjetneje najhujši v zadnjih 30 letih v Franciji." 

Napad so obsodili številni svetovni voditelji. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da ne gre samo za napad na francoske državljanje, ampak tudi na svobodo tiska in govora. "Globoko sem pretresen nad tem brutalnim in nečloveškim napadom," je dejal Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije. Vladimir Putin je v odzivu na napad dejal, da "odločno obsoja terorizem". Ogorčenje so izrazili tudi predstavniki britanske vlade in Bele hiše. 

Slovenski predsednik Borut Pahor je poslal sožalno pismo francoskemu predsedniku Hollandu. "Gre za zavržno dejanje zoper temeljne vrednote sodobne civilizacije, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta," je zapisal. 

Napad je odločno obsodil tudi premier Miro Cerar. "Kot predsednik vlade izražam polno solidarnost Slovenije s Francijo, mediji in žrtvami ter svojci, prizadetih v napadu na Charlie Hebdo," je tvitnil.  

Na napad se je odzvala tudi Islamska skupnost v Sloveniji. Izrazili so upanje, da bodo pristojni organi prijeli storilce, ki stojijo za terorističnim napadom in jih pripeljali pred roko pravice. 

Napadli so jih že leta 2011

Satirični dnevnik se je ironično ukvarjal predvsem z aktualnimi novicami, dregali so v politike in verske voditelje. Nazadnje pa so na Twitterju objavili karikaturo vodje Islamske države Abu Bakr al-Baghdadiju, ki vošči ob božiču.

Današnji napad ni prvi napad na satirični tednik. Sedež časopisa so napadli že leta 2011, ko je objavil karikaturo preroka Mohameda, ki jo je izvorno objavil danski dnevnik Jyllnads-Posten in takrat sprožil množično ogorčenje muslimanov po vsem svetu. 

Odvetnik časnika Richard Malka je dejal, da so bili prostori časnika pod policijskim nadzorom že vse od napada leta 2011. "Charb (urednik) je bil pod posebej strogim varovanjem. Grožnje so bile stalno prisotne. Strašljivo je."  

 

Komentarjev 19
  • Johan Spohan 21:58 07.januar 2015.

    A je ta JJ Jebač Joško? Če jih je že veliko nabrisal pol je pa res pravi.

  • Avatar čavez
    čavez 21:14 07.januar 2015.

    Na odziv terorističnega napada po europi, priporočam muslijem da začnejo pakirat kovčke.

  • Avatar čavez
    čavez 20:54 07.januar 2015.

    Le kje jih še ni.