Gadafi spreobrača Italijanke

Foto: Žurnal24 Gadafi je včeraj v pogovoru prijatelju Silviu Berlusconiju zatrdil, da je Libija Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Namen libijskega voditelja Moamerja Gadafija, da med svojim obiskom v Italiji številne mladenke spreobrne v islam, je naletel na močan odziv italijanskih medijev.
Oglej si celoten članek
Fotogalerijo mladenk, ki so se udeležile predavanja, si oglejte TUKAJ.

Številni komentatorji so italijanskega premierja Silvia Berlusconija obtožili žrtvovanja principov in dostojanstva v zameno za trgovanje in naložbene vezi z Libijo. Gadafi je v nedeljo skupino 200 deklet, katere je za dogodek v libijskem kulturnem centru v Rimu najela ena izmed modnih agencij, poskušal spreobrniti v islam.

"Kaj bi se zgodilo, če bi se eden izmed evropskih voditeljev odpravil v Libijo ali katerokoli drugo islamsko državo ter pozval ljudi, naj sprejmemo krščansko vero," se sprašuje časnik Il Messagero. "Prepričani smo, da bi tovrstno dejanje spodbudilo jezo in srd islamske skupnosti po celem svetu," dodajajo.

Mediji poročajo, da so se tri dekleta spreobrnila, vendar pa tega dejstva ni mogoče preveriti, poroča Reuters. Dogodek, ki naj bi se ponovil tudi danes, pa ni javnosti nobena neznanka, saj je Gadafi ob svojem zadnjem obisku v Italiji novembra lani na podobnem dogodku poskušal v islam popeljati preko 200 deklet. Tudi te je za borih 50 evrov najela italijanska modna agencija.

V javnost so pricurljala poročila o okoli 200 mladih italijanskih dekletih, ki so z avtobusi danes prispela v prostore libijskega združenja v bližini libijske ambasade, kjer bo Gadafi nastanjen. (Foto: Reuters)

Razcvet po plačilu odškodnine
Poslovne vezi med Italijo in Libijo cvetijo od leta 2008, ko je Berlusconi privolil v plačilo petih milijard evrov odškodnine za kolonialno okupacijo Libije v zgodnjem obdobju 20. stoletja. Italija je vse odslej libijski največji trgovinski partner, severnoafriška država pa je obenem največji investitor v italijansko gospodarstvo. Med drugim je italijanski energetski gigant Eni veliko vlagal v Libijo, libijska centralna banka pa ima štiriodstotni lastniški delež v največji italijanski banki Unicredit.

"Nacionalni interes ne opravičuje, predvsem pa ne zahteva od nikogar, da bi igral tovrstne groteske," na prvi strani sporoča časnik La Stampa. "Gre še za eno v vrsti neumnosti, za katere Gadafi meni, da bi jih morali preprosto sprejeti. Presenečen sem, da ga obravnavamo kot častnega gosta, na drugi strani pa gre za povsem ekonomski interes," zatrdi prebivalka Rima Marina Merni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.