Svet
5 ogledov

Gadafi spreobrača Italijanke

Gadafi je včeraj v pogovoru prijatelju Silviu Berlusconiju zatrdil, da je Libija
1/9
Žurnal24 main
Namen libijskega voditelja Moamerja Gadafija, da med svojim obiskom v Italiji številne mladenke spreobrne v islam, je naletel na močan odziv italijanskih medijev.
Fotogalerijo mladenk, ki so se udeležile predavanja, si oglejte TUKAJ.

Številni komentatorji so italijanskega premierja Silvia Berlusconija obtožili žrtvovanja principov in dostojanstva v zameno za trgovanje in naložbene vezi z Libijo. Gadafi je v nedeljo skupino 200 deklet, katere je za dogodek v libijskem kulturnem centru v Rimu najela ena izmed modnih agencij, poskušal spreobrniti v islam.

"Kaj bi se zgodilo, če bi se eden izmed evropskih voditeljev odpravil v Libijo ali katerokoli drugo islamsko državo ter pozval ljudi, naj sprejmemo krščansko vero," se sprašuje časnik Il Messagero. "Prepričani smo, da bi tovrstno dejanje spodbudilo jezo in srd islamske skupnosti po celem svetu," dodajajo.

Mediji poročajo, da so se tri dekleta spreobrnila, vendar pa tega dejstva ni mogoče preveriti, poroča Reuters. Dogodek, ki naj bi se ponovil tudi danes, pa ni javnosti nobena neznanka, saj je Gadafi ob svojem zadnjem obisku v Italiji novembra lani na podobnem dogodku poskušal v islam popeljati preko 200 deklet. Tudi te je za borih 50 evrov najela italijanska modna agencija.

V javnost so pricurljala poročila o okoli 200 mladih italijanskih dekletih, ki so z avtobusi danes prispela v prostore libijskega združenja v bližini libijske ambasade, kjer bo Gadafi nastanjen. (Foto: Reuters)

Razcvet po plačilu odškodnine
Poslovne vezi med Italijo in Libijo cvetijo od leta 2008, ko je Berlusconi privolil v plačilo petih milijard evrov odškodnine za kolonialno okupacijo Libije v zgodnjem obdobju 20. stoletja. Italija je vse odslej libijski največji trgovinski partner, severnoafriška država pa je obenem največji investitor v italijansko gospodarstvo. Med drugim je italijanski energetski gigant Eni veliko vlagal v Libijo, libijska centralna banka pa ima štiriodstotni lastniški delež v največji italijanski banki Unicredit.

"Nacionalni interes ne opravičuje, predvsem pa ne zahteva od nikogar, da bi igral tovrstne groteske," na prvi strani sporoča časnik La Stampa. "Gre še za eno v vrsti neumnosti, za katere Gadafi meni, da bi jih morali preprosto sprejeti. Presenečen sem, da ga obravnavamo kot častnega gosta, na drugi strani pa gre za povsem ekonomski interes," zatrdi prebivalka Rima Marina Merni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.