"Gora mi je vzela ženo. Mi bo še sina?"

Foto: Profimedia
30-letnega alpinista in njegovega soplezalca še iščejo.
Oglej si celoten članek

Na gori Nanga Parbat v Himalaji je pogrešan 30-letni Britanec Tom Ballard, ki se je proti vrhu podal skupaj z 42-letnim Italijanom Danielom Nardijem. Tomova mama je na istem območju umrla leta 1995.

Oče 30-letnika Jim Ballard se sprašuje, ali mu bo gora, ki mu je vzela že soprogo, vzela še sina. Za The Times je povedal, da tistega dne, ko sta alpinista izginila, ni bilo na voljo helikopterja, da bi ju šel iskat. Šele kasneje se je v reševanje vključila pakistanska vojska, ki je poslala helikopter.

Temperature na devetem najvišjem vrhu na svetu se gibajo okrog 40 stopinj Celzija pod ničlo, hitrost vetrov znaša od 190 do 320 km/h. "To je nekaj takšnega, kot če bi iskali iglo v kopici sena," je razmere pokomentiral oče pogrešanega Britanca, a dodal, da upanje obstaja od sedem do deset dni od dneva izginotja.

Vse poskuse iskalnih akcij so pristojni na območju zaustavili zaradi slabega vremena; poleg vojske so pomoč ponudili še člani dveh odprav na istem območju, Rusi in Španci, ki imajo s seboj tudi zdravnika in nekaj dronov, s katerimi skušajo iskati pogrešana.

Tom Ballard je pogrešan 24 let zatem, ko je na istem območju umrla njegova mama Alison Hargreaves, legendarna alipinstka, prva ženska, ki se je sama povpzpela na Mount Everest brez kisikove bombe. Takrat je svojima otrokoma, Tomu in Kate, poslala sporočilo, da stoji na najvišji točki sveta in da ju ima zelo rada.

Čez tri mesece se je povzpela še na drugi najvišji vrh sveta, K2, ko se je spuščala, pa jo je - poleg petih drugih članov odprave - vzela nevihta, ki se je nenadoma razbesnela nad pogorjem. Alpinistka je bila takrat stara 33 let.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:37 5. Marec 2019.

    stara je bila 33 let in je imela otroke....totalno neodgovorno.Samo da je zadovoljila svoje potrebe.Samo da je doživela tisto kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.