Svet
6889 ogledov

"Gora mi je vzela ženo. Mi bo še sina?"

Plaz
30-letnega alpinista in njegovega soplezalca še iščejo.

Na gori Nanga Parbat v Himalaji je pogrešan 30-letni Britanec Tom Ballard, ki se je proti vrhu podal skupaj z 42-letnim Italijanom Danielom Nardijem. Tomova mama je na istem območju umrla leta 1995.

Oče 30-letnika Jim Ballard se sprašuje, ali mu bo gora, ki mu je vzela že soprogo, vzela še sina. Za The Times je povedal, da tistega dne, ko sta alpinista izginila, ni bilo na voljo helikopterja, da bi ju šel iskat. Šele kasneje se je v reševanje vključila pakistanska vojska, ki je poslala helikopter.

Dhaulagiri Himalaja Svet V Himalaji umrli trije alpinisti

Temperature na devetem najvišjem vrhu na svetu se gibajo okrog 40 stopinj Celzija pod ničlo, hitrost vetrov znaša od 190 do 320 km/h. "To je nekaj takšnega, kot če bi iskali iglo v kopici sena," je razmere pokomentiral oče pogrešanega Britanca, a dodal, da upanje obstaja od sedem do deset dni od dneva izginotja.

Vse poskuse iskalnih akcij so pristojni na območju zaustavili zaradi slabega vremena; poleg vojske so pomoč ponudili še člani dveh odprav na istem območju, Rusi in Španci, ki imajo s seboj tudi zdravnika in nekaj dronov, s katerimi skušajo iskati pogrešana.

Himalaja Slovenija Slovenca preplezala novo smer v Himalaji

Tom Ballard je pogrešan 24 let zatem, ko je na istem območju umrla njegova mama Alison Hargreaves, legendarna alipinstka, prva ženska, ki se je sama povpzpela na Mount Everest brez kisikove bombe. Takrat je svojima otrokoma, Tomu in Kate, poslala sporočilo, da stoji na najvišji točki sveta in da ju ima zelo rada.

Čez tri mesece se je povzpela še na drugi najvišji vrh sveta, K2, ko se je spuščala, pa jo je - poleg petih drugih članov odprave - vzela nevihta, ki se je nenadoma razbesnela nad pogorjem. Alpinistka je bila takrat stara 33 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • asmas1965 17:37 05.marec 2019.

    stara je bila 33 let in je imela otroke....totalno neodgovorno.Samo da je zadovoljila svoje potrebe.Samo da je doživela tisto kar je želela četudi je za seboj pustila otroke,ki so morali preživeti otroštvo brez matere.OK razumem če je prometna nesreča.Ne razumem ...prikaži več pa ljudi,ki hočejo zadovoljiti svoj fetiš .. briga jih za druge

Sorodne novice