Grčija znova v plamenih, razmere spominjajo na vojno

Foto: Profimedia Požari v Grčiji Foto: Profimedia Požari v Grčiji Foto: Profimedia Požari v Grčiji Foto: Profimedia Požari v Grčiji
Grčija se letos sooča z najhujšo sezono požarov od leta 2003.
Oglej si celoten članek

Ogromni gozdni požari na severovzhodu Grčije so se ponoči razširili v smeri zahoda proti mestu Komotini. Najhuje je še vedno v nacionalnem parku Dadia ob meji s Turčijo. Razmere ostajajo napete tudi v Atenah, kjer so ognjeni zublji zajeli tovarniške hale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V poslovni coni zahodno od Aten je v torek izbruhnil požar, ki je ponoči zajel tovarniške hale in jih uničil, odjeknilo je več eksplozij. Še vedno gori tudi severozahodno od Aten v smeri gorovja Parnita, kjer so gasilci celo noč skušali preprečiti, da bi se ogenj razširil na gorovje. Parnita velja za zelena pljuča Aten.

Požari so že uničili hiše v predmestjih Hasia in Fili, grozijo pa tudi predmestju Menidi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že v torek so oblasti odredile evakuacijo več deset tisoč ljudi v zahodnem atenskem okrožju Ano Liosia.

Foto: Profimedia Požari v Grčiji Kot vojne razmere

Na stotine gasilcev v Grčiji se bori s požari, ki so izbruhnili v zadnjih dneh, poroča angleški portal CNN. Nekaj največjih požarov divja v grškem severovzhodnem mestu Aleksandropolis, kjer so po navedbah gasilske brigade od sobote evakuirali 13 skupnosti. Iz dveh bolnišnic v mestu so v torek morali evakuirati 200 bolnikov. Tamkajšnja medicinska sestra Nikos Gioktsidis je razmere primerjala z vojno ter dejala: "Delam že 27 let in še nikoli nisem videla česa takšnega. To so kot vojne razmere."

Tudi zaradi požarov ob meji s Turčijo so oblasti odredile več evakuacij. V torek so v bližini meje našli 18 trupel, domnevno naj bi šlo za migrante, med njimi pa sta bila tudi dva otroka, je sporočila policija.

V Grčiji imajo trenutno najmanj 15 večjih požarov, ki so razvidni iz satelitskih posnetkov. Med drugim ogenj divja še na otokih Evboja in Kitnos ter v pokrajini Bojotija. Gasilcem pa je uspelo ukrotiti požar na otoku Samotraki, kjer sicer prebivalci ostajajo brez elektrike.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.