Svet
6270 ogledov

Grčija znova v plamenih, razmere spominjajo na vojno

Požari v Grčiji
1/4
Profimedia
Grčija se letos sooča z najhujšo sezono požarov od leta 2003.

Ogromni gozdni požari na severovzhodu Grčije so se ponoči razširili v smeri zahoda proti mestu Komotini. Najhuje je še vedno v nacionalnem parku Dadia ob meji s Turčijo. Razmere ostajajo napete tudi v Atenah, kjer so ognjeni zublji zajeli tovarniške hale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V poslovni coni zahodno od Aten je v torek izbruhnil požar, ki je ponoči zajel tovarniške hale in jih uničil, odjeknilo je več eksplozij. Še vedno gori tudi severozahodno od Aten v smeri gorovja Parnita, kjer so gasilci celo noč skušali preprečiti, da bi se ogenj razširil na gorovje. Parnita velja za zelena pljuča Aten.

Požari so že uničili hiše v predmestjih Hasia in Fili, grozijo pa tudi predmestju Menidi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že v torek so oblasti odredile evakuacijo več deset tisoč ljudi v zahodnem atenskem okrožju Ano Liosia.

Požari v Grčiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot vojne razmere

Na stotine gasilcev v Grčiji se bori s požari, ki so izbruhnili v zadnjih dneh, poroča angleški portal CNN. Nekaj največjih požarov divja v grškem severovzhodnem mestu Aleksandropolis, kjer so po navedbah gasilske brigade od sobote evakuirali 13 skupnosti. Iz dveh bolnišnic v mestu so v torek morali evakuirati 200 bolnikov. Tamkajšnja medicinska sestra Nikos Gioktsidis je razmere primerjala z vojno ter dejala: "Delam že 27 let in še nikoli nisem videla česa takšnega. To so kot vojne razmere."

Tudi zaradi požarov ob meji s Turčijo so oblasti odredile več evakuacij. V torek so v bližini meje našli 18 trupel, domnevno naj bi šlo za migrante, med njimi pa sta bila tudi dva otroka, je sporočila policija.

V Grčiji imajo trenutno najmanj 15 večjih požarov, ki so razvidni iz satelitskih posnetkov. Med drugim ogenj divja še na otokih Evboja in Kitnos ter v pokrajini Bojotija. Gasilcem pa je uspelo ukrotiti požar na otoku Samotraki, kjer sicer prebivalci ostajajo brez elektrike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.