Grčiji ne bodo podaljšali programa pomoči!

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, država pa bo najverjetneje bankrotirala.
Oglej si celoten članek

Po grški odločitvi, da bodo o varčevalnem paketu odločali na referendumu 5. junija, je evroskupina zdaj zavrnila prošnjo Grčije o enomesečnem podaljšanju sedanjega programa pomoči.

Ker mora Grčija do 30. junija odplačati obrok 1,6 milijardnega dolga Mednarodnemu finančnemu skladu - za katerega pa nima sredstev - jo bodo še pred napovedanim referendumom razglasili za plačilno nesposobno. "Ne vem, kako Grki mislijo, da bodo preživeli v vmesnem obdobju," je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in nadaljeval, da se bodo v vmesnem obdobju stvari v Grčiji odvijale zelo hitro.

Dijsselbloem je na tiskovni konferenci še povedal, da bo evroskupina zdaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra. "Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada," je še poudaril šef evroskupine in povedal, da bi kompromis lahko še iskali do torka.

Tudi v primeru, da bi Grki na referendumu podprli varčevalni paket pa Dijsselbloem dvomi v sprejem dogovorjenega paketa, saj vam dvomi vlada. "Velik problem je vprašanje verodostojnosti in zaupanja."

Zategovali bi pri tistih, ki tega ne zmorejo

Grški finančni minister Janis Varufakis je po koncu sestanka povedal, da so predlog zavrnili, ker se je zategovanje pasu osredotočalo na tiste, ki tega ne zmorejo. Poudaril pa je tudi, da se številke predlogov preprosto niso skladale, prav tako pa bi se po izpolnitvi tega programa pogajanja in težave po petih mesecih ponovno ponovile, saj gospodarstvo ne bi imele nobene priložnosti za konsolidacijo.

"Zavrnitev evroskupine po podaljšanju pogajanj za nekaj tednov, da bi Grki lahko odločili, o sprejetju ali zavrnitvi ukrepov mednarodnih institucij, pa bo škodila kredibilnosti evroskupine kot demokratične partnerske skupnosti. Bojim se, da bo škoda trajna," je še dodal Varufakis.

Vrste pred bankomati

V strahu pred Grexitom je svoje prihranke v minulih tednih dvigovala množica Grkov. V zadnjih dneh naj bi banke celo omejile zneske dvigov in ugasnile nekatere bankomate. Samo danes naj bi Grki dvignili milijardo evrov prihrankov.

Da bi omogočili likvidnost bank, pa je minuli petek Evropska centralna banka že odobrila likvidnostno pomoč.  Kot je pojasnil Dijsselbloem bo o novi likvidnosti pomoči grškim bankam zdaj odločala Evropska centralna banka. V primeru, da nove pomoči ne bo, bodo banke zaradi nelikvidnosti prisiljene zapreti vrata.

Evropska centralna banka naj bi o nadaljnih ukrepih odločala predvidoma jutri.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 02:41 28. Junij 2015.

    Vvmesnem obdobju, so se plače javnih usluzbencev zmanjsale za 30% in pokojnine za 40%, brezposelnost med mladimi je 60% skupna …

  • 02:35 28. Junij 2015.

    Ni vse tako črnobelo, kot se želi prikazat in ta progresivni medijski pritisk in ustvarjanje mnenj kaze samo na to, …

  • 22:26 27. Junij 2015.

    Prav imaš, ko praviš da bi morali PREPOVEDATI nasilni vpis nedolžnih otrok v kristajnstvo. Ljudje naj se o tem sami …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.